Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon: Microsoft verpest de cloudmarkt met licentiedwang

Amazon hekelt de praktijken van zijn cloudconcurrent Microsoft, die klanten voor het blok zet met zijn licentievoorwaarden en daarmee concurrentie de pas afsnijdt. Dit stelt de Amerikaanse cloudreus in een brief aan de Britse waakhond CMA die de markt voor clouddiensten onderzoekt vanwege de constatering dat deze verziekt is.

contract ondertekenen
CC0/Pixabay License

Mededingingswaakhond CMA (Competition and Markets Authority) is in oktober dit jaar een onderzoek begonnen naar de Britse cloudmarkt. Dit na een formele verwijzing door telecomtoezichthouder Ofcom die tot de voorlopige conclusie is gekomen dat de cloudmarkt is verziekt. Het zou slecht gesteld zijn met de huidige staat van concurrentie - en daarmee het variërend aanbod en dus keuze voor klanten.

Misstanden erkend

Terwijl Ofcom al diverse misstanden heeft geconstateerd en zowel Google als Amazons AWS hebben geprotesteerd, snijdt Amazon in zijn formele brief aan de CMA wél juist wat van die misstanden aan. De Britse antitrustautoriteit heeft van de Amerikaanse cloudreus te horen gekregen dat diens concurrent Microsoft beperkende licentievoorwaarden hanteert.

Daarmee maakt Microsoft het klanten moeilijk om over te stappen op alternatieve cloudaanbieders. Verder maakt Microsoft het klanten ook moeilijk om diensten van cloudconcurrenten te gebruiken naast het cloudaanbod van de aanbieder van het marktdominerende Windows, Office, 365 en Azure.

Dubbele licenties vereist

Voor het gebruik van een groot deel van Microsofts softwareproducten met diensten van andere cloudaanbieders moet een klant namelijk een aparte licentie voor zo'n Microsoft-product aanschaffen, schrijft Amazon in zijn brief aan marktwaakhond CMA. Die vereiste geldt ook als een klant al een licentie voor de bewuste software heeft. "Dit maakt het financieel niet levensvatbaar voor een klant om een andere aanbieder dan Microsoft te kiezen", klaagt de cloudreus.

De beschuldigende brief van Amazon dateert van 23 november en is op 5 december online gepubliceerd door toezichthouder CMA. Google heeft een soortgelijke brief ingediend, weet persbureau Reuters te melden. De punten van deze concurrenten echoën de klacht die Europese cloudaanbieders in november vorig jaar hebben ingediend bij de Europese Commissie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in