Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Windows-gebruikers krijgen Microsoft Edge niet meer opgedrongen

  • Standaardinstelling voor browser in Windows wordt soms met opzet genegeerd.
  • Microsoft komt daar nu op terug, maar niet voor alle Windows-gebruikers overal.
  • Nieuwe cyberregels van de EU dwingen verandering af in de IT-markt.
  • Lees ook: Techwereld krijgt lawine aan EU-cyberregels op zich af
Edge overal
Edge-browser
Microsoft

Microsoft deinst terug voor de Europese autoriteiten, die een kritische antitrustblik werpen op de leverancier en zijn marktdominante Windows, plus andere producten die soms helemaal niet zo dominant zijn. Naast het ontkoppelen van Teams uit Office voert Microsoft de verandering door dat zijn veelgebruikte apps Outlook en Teams links naar webadressen niet langer altijd openen in zijn browser Edge.

De browserverandering in Windows, voor Microsofts mailclient Outlook en videovergader-app Teams, betekent een terugkeer naar instellingen van voorheen. Gebruikers kunnen hun standaardbrowser instellen in Windows, waardoor links naar http(s)-adressen geopend worden in die voorkeursbrowser. Dat kan het in Windows ingebouwde Edge zijn, of alternatieven zoals het veelgebruikte Chrome van Google of de opensourcebrowser Firefox van de Mozilla-stichting.

Nieuwe browseroorlog

Om zijn eigen browser te promoten heeft Microsoft een applicatie-instelling toegevoegd waardoor weblinks vanuit Outlook en Teams altijd naar Edge leiden. Dit is dan ongeacht welke browser een gebruiker of beheerder heeft ingesteld. De officiële uitleg van Microsoft was dat dit gebruikers helpt om minder wisselingen tussen taken te hebben en meer focus (op hun werk), schreef The Register eerder dit jaar op.

Dit soort praktijken zijn eerder al veelgebruikt in vorige edities van concurrentiestrijd over browsergebruik en marktdominantie. Die zogeheten browseroorlogen zijn gevoerd tussen Microsoft (met Internet Explorer) en Netscape, Microsoft (met IE) en Mozilla en Microsoft (met Edge) en Google. Daarbij hebben ook alternatieve browsers als Opera nog een relatief kleine rol gespeeld. Terwijl Microsoft zijn Edge-browser heeft overgezet naar de Chromium-opensourcebasis van Googles Chrome, concurreert het flink met die veelgebruikte browser van de marktdominante zoekmachine.

Resultaat nieuwe EU-regels

Nu wordt in een preview-release van Windows 11 een einde gemaakt aan het pushen van Edge, vanuit Outlook en Teams. Microsoft reageert daarmee op nieuwe Europese wet- en regelgeving, die techgiganten beperkt in wat ze zoal naar eigen inzicht kunnen en mogen doen. Daarvoor heeft de EU de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA) ingevoerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in