Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft neemt beheermacht Windows 10 deels over

Gebruikers die op té oude releases van Windows 10 zitten, worden door Microsoft meegenomen naar een huidige, ondersteunde release. De upgrade wordt automatisch gestart, om te voorkomen dat installaties te ver achterlopen en dus buiten support vallen. "We blijven jullie voorzien van meer grip op updates, waarbij het grotendeels aan jullie is wanneer een update plaatsvindt." Het woord 'grotendeels' geeft Microsofts beleid aan voor de Home- en Pro-uitvoeringen van Windows 10.
Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Microsoft wil ervoor zorgen dat Windows 10 devices ondersteund blijven, en dus ook de maandelijkse security-updates kunnen blijven ontvangen. Terwijl Windows 10 officieel "de laatste Windows-versie ooit" is, blijft er wel sprake van nieuwe releases en daarmee buiten support vallen van oudere releases. Het gaat daarbij dus niet alleen om de 1803-release die begin 2018 is uitgekomen en waarvoor de support vorige week is vervallen.

Of paar maanden ervoor

Sommige gebruikers van Windows 10 1803 hebben vóór die supportdeadline al de premature melding gekregen dat hun versie niet meer geldig zou zijn. Dat betrof een waarschuwing, waarna beheerders zelf het bijwerken naar de courante release konden initiëren. Die keuzemogelijkheid wordt weggenomen. Windows Update zal automatisch een feature-update starten voor devices die aan het einde van hun support zitten, of die over enkele maanden dat einde bereiken.

Dit heeft Microsoft-topman John Cable vorige week gesteld in een blogpost. Deze aankondiging van automatische updates voor oudere installaties van Windows 10 is kort genoemd onderaan zijn blogpost over de grote herfst-update van dit jaar. Navraag door AG Connect bevestigt dat Microsoft hiermee een deel van de beheermacht neemt.

De leverancier doet dit voor de Home- en de Pro-uitvoeringen van Windows 10. De Enterprise-uitvoering valt buiten dit regime van automatisch doorgevoerde updates om binnen het supportbereik te blijven. Het gestaag verschuivende supportvenster van Microsoft betekent dat computers met oudere Windows-releases op gegeven moment buiten de boot vallen voor de maandelijks uitgebrachte updates, inclusief patches voor securitygaten.

Updaten vóór update

Ondertussen zijn er nog bekende problemen met de nieuwste release (build 18363.476) van Windows 10, die Microsoft noemt op zijn health-dashboard voor Windows-releases. Daaronder uitval van Wi-Fi connectiviteit met bepaalde Qualcomm-chips, en verbindingsproblemen voor Bluetooth met sommige Realtek-chips. Bijgewerkte drivers van de hardwarefabrikanten lossen deze 'known issues' op, maar installatie daarvan kan vereist zijn vóór het updaten van Windows zelf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in