Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel vacatures blijven lastig in te vullen, door digitalisering en energietransitie

Ondanks afgenomen spanning op de arbeidsmarkt blijft ruim de helft van de vacatures moeilijk te vervullen. Dit betreft naast openstaande vacatures in sectoren als de bouw en finance ook de sectordoorkruisende beroepsgroep van ICT'ers. Zij zijn veel in trek, door de toenemende digitalisering en door de energietransitie.

personeel zoeken
Shutterstock.com

Wervingsproblemen in Nederland zijn nog steeds groot, meldt het UWV. Volgens de meeste werkgevers wordt het in 2024 niet makkelijker om personeel te vinden, blijkt uit een grootschalig enquêteonderzoek dat de uitkeringsinstantie in het najaar van 2023 heeft uitgevoerd onder ruim vierduizend werkgevers. Daaruit komt naar voren dat ruim de helft van de vacatures nog moeilijk vervulbaar is.

Aanhoudende problemen, of zelfs erger

Dit ondanks het feit dat de spanning op de arbeidsmarkt licht is afgenomen. "In 2023 was 53% van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar", aldus het UWV. "Een jaar eerder was dat nog 58%. Deze lichte daling sluit aan bij de enigszins afgenomen spanning op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures is gedaald, terwijl het aantal werklozen is gestegen. Toch is er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt."

Een groot deel van de werkgevers (61%) verwacht dat de wervingsproblemen die zij afgelopen jaar al hadden in het nu lopende jaar hetzelfde zullen blijven. Bijna een kwart (24%) verwacht dat het zelfs nog wat moeilijker wordt om vacatures te vervullen. Dit sluit volgens het UWV aan bij de signalen dat de krapte in een aantal sectoren lang zal aanhouden.

Financiële sector bijvoorbeeld

Factoren die daarbij een rol spelen, zijn de vergrijzing, de energietransitie en de toenemende digitalisering. De vraag naar werknemers blijft daardoor onverminderd groot, en moeilijk in te vullen. ICT speelt hierbij een prominente rol. Het UWV noemt bij de financiële sector concreet de steeds grotere vraag naar hoogopgeleide ICT'ers; "door digitalisering, automatisering en de inzet van kunstmatige intelligentie".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in