Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT'er blijft kansrijk beroep

Het brede beroep van ICT'er blijft shinen in de lijst van kansrijke beroepen die het UWV bijhoudt. Naast voor de hand liggende sectoren als de zorg en het onderwijs biedt ICT volgens de uitkeringsinstantie ruim voldoende tot goede kansen op het vinden van een baan. Daarbij kan een ICT'er in tegenstelling tot andere beroepsgroepen ook nog eens gunstige tot hoge salarissen verwachten. Maar dat kan met hoge werkdruk gepaard gaan.
Google-werknemers
© Google
Google

Het UWV brengt elk jaar de kansrijke beroepen in beeld. Het merkt bij het overzicht nu op er nog steeds volop beroepen zijn met gunstige baankansen. "Ook nu de economie iets aan het afkoelen is, zijn er erg veel beroepen die goede kansen bieden voor werkzoekenden. Dat zal ook de komende jaren zo blijven, omdat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig niet weg is", aldus het UWV.

12 techberoepen

Sterker nog: er zijn dit jaar zelfs wat kansrijke beroepen bijgekomen. Die nieuwkomers betreffen niet ICT'ers, maar geheel andere beroepen zoals bijvoorbeeld incassomedewerkers, roostermakers en personeelsplanners, verkoopmedewerkers in de modebranche en communicatieadviseurs. ICT'er is namelijk al geruime tijd een kansrijk beroep, waarbij er eerder al twaalf 'subberoepsgroepen' daarbinnen zijn geduid als bijzonder goed voor de baankansen.

Die twaalf techberoepen die het UWV heeft aangewezen bieden al minimaal vier jaar kansen voor werkzoekenden. Dit zijn programmeurs/developers ICT, applicatie- en functioneel beheerders, systeembeheerders, database- en datawarehouse-ontwikkelaars, databasebeheerders, netwerkbeheerders, netwerkspecialisten/netwerkengineers, ontwerpers/architecten ICT-systemen, securityspecialisten ICT, softwaretesters/testmanagers ICT, en webdevelopers (technisch/backend). De uitkeringsinstantie heeft deze lijst (met een qua naam schijnbare doublure van 'programmeurs/developers ICT') begin dit jaar gedeeld met AG Connect.

Kennis, opleiding, ervaring, tekorten

Het UWV maakt bij kansrijke beroepen nog onderscheid of er wel of niet specifieke eisen worden gesteld aan kennis, opleidingsniveau of ervaring. Soms wordt er veel specifieke kennis gevraagd of moet eerst een opleiding gedaan worden. Dit is het geval voor bijvoorbeeld politieagenten, kinderopvangmedewerkers, belastingadviseurs en online marketeers. De technische aard van veel ICT-beroepen kan zorgen voor vereisten qua kennis, opleiding en/of ervaring, maar het grote tekort aan ICT'ers kan dat weer verzachten. Soms bieden (potentiële) werkgevers training-on-the-job, om maar aan ICT-mensen te kunnen komen.

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Om welk salaris kun je eigenlijk vragen aan de onderhandelingstafel? Wat is marktconform, zeker met de recente inflatie? En welke andere secundaire arbeidsvoorwaarden komen veel voor onder techprofessionals? AG Connect en Berenschot onderzoeken dit en meer rondom salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van IT'ers in het jaarlijkse salarisonderzoek. Doe ook mee en maak kans op een LEGO Atari® 2600 ter waarde van 239,99 euro!

Salary Survey 2022

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in