Loopbaan

Software-ontwikkeling
programmerende kinderen

Leren programmeren: ieder kind verdient het

Jong geleerd, is oud gedaan.

© MIT
28 april 2022

Programmeren is een prachtig vak. Door middel van programmeertaal kun je vrijwel alles maken wat je wilt, van games tot medische hulpmiddelen. En hoewel het ontwikkelproces zelden vlekkeloos verloopt, zul je op den duur altijd zien dat je progressie boekt. En dat is precies wat ik zo mooi vind aan dit vak. Je ziet niet alleen jouw product beter worden, je wordt ook zelf beter.

Programmeren is niet alleen een heel mooi vak, het is ook ontzettend belangrijk. In de afgelopen twintig jaar zijn we ontzettend afhankelijk geworden van techniek. De introductie van de iPhone in 2007, de eerste echt succesvolle smartphone, is hier een goed voorbeeld van. Vijftien jaar later is het nauwelijks voor te stellen dat iemand geen smartphone heeft. Maar ook het bedrijfsleven ondergaat een technologische ontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld eens naar robotisering en digitalisering, om bedrijfsprocessen sneller en efficiënter te laten verlopen.

Hoewel het voor velen zo lijkt, is deze techniek zeker niet vanzelfsprekend. Wij IT-professionals weten wel dat achter de meest ‘simpele’ technische apparaten vaak een gigantische codebase zit. De drijvende krachten daarachter zijn de creators van code; programmeurs. Zij bouwen en beheren de technieken waar we als maatschappij steeds afhankelijker van worden. Daarom zijn programmeurs onmisbaar geworden. Deze afhankelijkheid van programmeurs maakt het bekende en toenemende tekort aan IT’ers alleen maar ernstiger.

Naast uitstroom van oudere programmeurs is er niet genoeg instroom van ‘verse’ programmeurs om de groei bij te houden. Dat gebrek komt volgens mij vooral door het feit dat de meeste kinderen en jongeren van deze generatie nog nooit kennis hebben gemaakt met programmeertalen. Sommigen weten niet eens wat een programmeertaal is. Hoe kun je dan bepalen of informatica en ICT interessant voor je zijn?

Dit is méér dan een carrièrekeuze of een branchezaak. Het is een ontwikkelkwestie; voor code, voor kinderen, voor Nederland. Het is dus tijd dat de overheid actie onderneemt. De regering moet ervoor zorgen dat ieder kind kennis kan maken met programmeertaal. Hier is maar één goede oplossing voor: verplicht programmeerles op scholen. Alleen op die manier kunnen alle kinderen een oordeel vellen over het vak en bepalen of ze later deze richting op willen. Landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben deze stap eerder genomen. De resultaten zijn veelbelovend.

In Nederland zijn we eigenlijk al te laat, ben ik bang. Er is vanuit het bedrijfsleven nu al een gigantische vraag naar programmeurs. Daarom is het belangrijk dat we haast maken, zo snel mogelijk actie ondernemen en elk kind de kans geven om te leren programmeren. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (april 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
2
Reacties
Joost Schoute 11 mei 2022 11:55

Het probleem is dat er geen/te weinig docenten zijn die dit goed kunnen begeleiden en sturen. Dus die de kinderen vanuit kennis kunnen motiveren om te onderzoeken en experimenteren, de kinderen zijn al snel verder dan de docent qua kennis en kunnen dan nergens terecht met hun vragen om verder te komen.
Ik heb bij mijn kinderen op school wel dergelijke lessen ondersteunt in mijn vrije tijd, omdat ik het belangrijk vond dat ze daar kennis mee konden maken. Erg leuk om te doen en ervaren maar afhankelijk van vrijwilligers met kennis.

Jos de Weerdt 07 mei 2022 11:27

Nick, ik ben het eens met je stelling dat 'ieder kind' de kans verdient om te 'leren programmeren'. Eigenlijk denk ik dat 'leren programmeren' uit twee delen bestaat: 'het leren herkennen wat je automatisch zou kunnen oplossen' en 'het met een gereedschap realiseren van de te automatiseren oplossing'.

Mijn eigen ervaring is dat het starten met 'het leren van een gereedschap' niet per leidt tot 'het kunnen herkennen en oplossen van te automatiseren situaties'.
En aan de andere kant van het spectrum: iemand die problemen kan oplossen met tool A, kan dat vaak ook heel snel met tool C, of C-- of zo.

Dus ja: laat kinderen kennis maken met het fenomeen dat het bedenken van herhaalbare oplossingen de eerste stap is om iets dan ook te automatiseren, en dat er reuze leuke en spannende tools zijn om dat dan ook te doen.