Overslaan en naar de inhoud gaan

Gamechangers willen misschien ook gewoon een cao

Het G-woord (game-changing) is gevallen in mijn omgeving. Wat mij betreft net op tijd, want ik was bezig me te verzoenen met het feit dat het niet meer ging gebeuren. Maar deze week presenteerden mijn Britse collega’s een onderzoek over de opkomst van robots in de nieuwe, industriële revolutie.
nep
© CC0
CC0

Kort en bondig: De Brit vreest dat een ‘Westworld’ scenario, waarin intelligente robots defect raken en mensen doden, weleens werkelijkheid zou kunnen worden. Volgens ons onderzoek 'When Life Imitates Art' denkt 62% van de Britse volwassenen dat apparaten met kunstmatige intelligentie (KI) storingen kunnen krijgen, waardoor ze zich tegen de mens keren. Deze zorg neemt aanzienlijk toe, tot 72%, onder mensen met technologische kennis en interesse.

Dit gebrek aan consumentenvertrouwen in KI wordt mogelijk versterkt door films en televisieseries, zoals bijvoorbeeld Westworld en de Zweedse SF-serie Äkta människor (Real Humans). Zelf moet ik erg lachen om die laatste. Vooral de scene waarin twee robots aan een oplader liggen en een van hen menselijke hebberigheid vertoont. ‘Zullen we in ons eigen huis later ook een luxe keuken laten inbouwen?’ Waarop de andere robot stomverbaasd zegt: ‘Waarom? Wij hebben toch genoeg aan stroom.’

De serie waarin robots langzaam onze samenleving overnemen is al uit 2012 en speelt zich af in een alternatief hedendaags Zweden. De noorderlingen moeten zich aanpassen aan de ‘hubots’. Sommigen omarmen de nieuwe technologie, terwijl anderen bang zijn dat de huisrobot gehackt wordt of hun baan overneemt. Wat dat betreft verschillen Zweden niet van Engelsen.

Deze angst voor KI legt een zware druk op bedrijven, want merken, producten en diensten zijn gebaseerd op consumentenvertrouwen. Juist het spanningsveld tussen kwaliteit van het product en vertrouwen maakt dat ik persoonlijk niet zo bang ben voor al die gamechangers. Consumenten hebben meer invloed dan ze denken. De bal ligt bij de KI-gemeenschap om rekening te houden met gevoelens van consumenten en ze te beschermen.

En waarom zouden robots zich per se tegen ons keren? In de serie Real Humans ontwikkelde zich in dat opzicht een hoopgevend scenario. De hubots legden zich niet neer bij baantjes als bedienden. Ze evolueerden en gingen menselijk emoties vertonen. Een kleine splintergroep van hen voerde zelfs actie tegen de in hun ogen onwaardige omstandigheden waarin zij moesten leven en werken. Ze drongen aan op een cao!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in