Loopbaan

Carriere
robotisering

Zzp’ers zien gouden kansen in nieuwe technologieën

‘Kunstmatige intelligentie heeft meer impact dan blockchain en IoT.’

© Pixabay CC0 Public Domain
9 augustus 2018

‘Kunstmatige intelligentie heeft meer impact dan blockchain en IoT.’

Ruim de helft van de hoogopgeleide zelfstandige professionals in de zakelijke dienstverlening – waaronder meer dan de helft IT’ers – verwacht een positief effect van opkomende technologieën op de flexibele arbeidsmarkt.

Uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts blijkt dat de meeste zzp’ers verwachten dat ze juist meer opdrachten zullen binnenslepen door technologieën als blockchain en robotisering. Slechts een kwart van de ondervraagde zzp’ers denkt dat de algehele werkgelegenheid in Nederland daalt door de opkomst van nieuwe technologieën. Voor hun eigen werkgelegenheid zijn ze niet bang: 93% ziet de toekomst positief in.

Adviesbureau McKinsey concludeerde eerder in een rapport dat voor 2030 1,3 miljoen banen in Nederland verdwijnen. Niet alleen werk van laag- en middelbaar opgeleiden kan door robots worden gedaan, ook 30% van de hoogopgeleiden heeft een baan die relatief eenvoudig te automatiseren is, stelt het adviesbureau. Zij benadrukken echter ook dat er weer 1,4 miljoen banen voor in de plaats komen. Zelfstandig professionals beamen deze voorspelling, zo blijkt uit de nieuwste ZP Facts, een initiatief van de Tilburg University, kennisbemiddelaar HeadFirst en dienstverlener ZP Zaken.
 

Verdere verschuiving naar flex

Zo’n 54% van de zelfstandig professionals denkt dat nieuwe technologieën een positieve invloed gaan hebben op de flexibele arbeidsmarkt. Gert-Jan Schellingerhout, CEO bij HeadFirst, onderschrijft dit: “Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat organisaties wendbaarder moeten zijn dan ooit tevoren. Met verschillende vormen van flexibele arbeid kunnen zij meebewegen met de snelheid waarin ontwikkelingen tegenwoordig gaan. Zzp’ers brengen tijdelijke denkkracht binnen op het moment dat organisaties dat nodig hebben. Wij voorzien mede daarom dat de verhouding vast-flex het komende decennium blijft opschuiven naar flex.”

Andere opdrachten

De ondervraagde zzp’ers verwachten verder dat opdrachten al in de komende twee jaar inhoudelijk gaan veranderen. Slechts 17% denkt dit niet. Vooral kunstmatige intelligentie gaat, meer dan blockchain en internet of things, grote impact hebben, zo voorspellen zij. Twee derde van de zzp’ers ziet AI en machine learning in het bijzonder als kans voor het ontwikkelen van een nieuw product of dienst. Volgens Boy Kruiswijk, directeur van dienstverlener ZP Zaken, zijn zzp’ers bij uitstek geschikt om te anticiperen op technologische ontwikkelingen. “Zij kenmerken zich veelal door eigenschappen als ondernemend, innovatief en leergierig, wat hen in staat stelt de complexiteit van technologieën eigen te maken. Door de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en tot zich te nemen, kunnen zelfstandigen op een laagdrempelige manier organisaties van advies voorzien.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat zelfstandig professionals het beste bekend zijn met internet of things (IoT), gevolgd door drones, virtual reality en blockchain. De meeste kansen worden gezien in kunstmatige intelligentie en blockchain. De helft van de ondervraagde zzp’ers denkt een training nodig te hebben om mee te kunnen komen met de nieuwe technologische ontwikkelingen, maar opvallend genoeg zijn de meeste ondervraagden niet van plan die daadwerkelijk te volgen. Meer dan driekwart van de respondenten (76%) is niet van plan hier een training voor te volgen.

Tot slot zegt de helft behoefte te hebben aan het volgen van technologische ontwikkelingen en 52% verwacht meer digitaal te moeten worden,

Van de belangrijkste onderzoeksresultaten is een infographic gemaakt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.