Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonge zelfstandige in IT wil niet in loondienst

Zelfstandige IT’ers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar hoeven niet zo nodig in loondienst. Veel minder vaak dan zzp’ers uit andere vakgebieden in dezelfde leeftijdscategorie geven ze het antwoord ja op de vraag of ze weer in loondienst zouden willen gaan werken.
mobiel werken
© Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (2018) van Intelligence Group die AG Connect heeft opgevraagd. Slechts 5 procent van de zelfstandige IT’ers tussen de 25 en 35 jaar geeft aan weer in loondienst te willen en 44 procent geeft duidelijk aan dat niet te willen. Gemiddeld denken zzp’ers in die leeftijdscategorie daar anders over; 17 procent staat er positief tegenover, tegenover 39% die niet in loondienst willen.

Inge Vuik, Business Development Manager bij Intelligence Group, merkt op dat vooral de relatief hoge tarieven voor de jonge groep zzp’ers met een aantal jaar ervaring aantrekkelijk zijn in vergelijking met werken in loondienst. Ook gaat de ontwikkeling van het IT-vak snel. “Hoe beter je die ontwikkelingen kunt bijbenen, hoe succesvoller je bent als zzp’er. En het lijkt erop dat jongere IT’ers die ontwikkelingen beter bij kunnen benen dan de wat oudere doelgroep. Daarnaast hebben organisaties stiekem vaker de voorkeur voor jongere zzp’ers, omdat ze deze groep dynamischer en flexibeler vinden; als organisatie moet je meegaan met de nieuwe technieken om succesvol te blijven. ”

Twijfelen

Zelfstandige IT’ers tussen de 35 en 50 jaar willen net zo vaak als andere zzp’ers weer in loondienst, 13 tegen 15 procent. Het aandeel binnen deze leeftijdscategorie IT’ers dat niet meer in loondienst wil werken, is echter lager dan gemiddeld binnen de leeftijdscategorie: 31 procent t.o.v. 42 procent. Ze twijfelen wel iets vaker; 49 procent van de zelfstandige IT’ers tussen 35 en 50 jaar zegt misschien weer in loondienst te willen tegenover een gemiddelde van 38 procent.

De levensfase van deze leeftijdsgroep weegt mee in de keuze of ze doorgaan als zzp’er of niet. Ze weten daarnaast ook dat het niet moeilijk is om weer aan een vaste baan te komen in de sector als het ze als zzp’er toch niet (meer) lukt. Er is genoeg werk”, zegt Vuik.

Oudere zzp’ers, ook IT’ers, hoeven niet meer zo nodig in loondienst. De helft antwoord 'nee' op de vraag of ze weer in loondienst willen. ‘’Oudere zzp’ers zijn de kritische opstartfase vaak al voorbij, waardoor de hang naar loondienst minder groot is. Zaken als het opbouwen van een (financiële) reserve en een klantenportefeuille die het bestaansrecht van een onderneming veilig stellen, spelen minder een rol naarmate iemand al meer ervaring heeft als zelfstandige waardoor men minder de drang ervaart om (weer) in loondienst te werken”, aldus arbeidsmarktanalist Eva van den Bemd van Intelligence Group.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in