Development

Apps
boos

Windows Indexing frustreert Outlook Desktop search

Nieuwste mail duikt niet op in zoekopdracht.

© Shutterstock voronaman
11 juli 2022

Nieuwste mail duikt niet op in zoekopdracht.

De gebrekkig werkende indexeerfunctionaliteit van Windows 11 blijkt de oorzaak te zijn van klachten die veel Outlook-gebruikers ervaren. Recente mail komt niet tevoorschijn bij een zoekopdracht.

Microsoft is vrijdagavond met een oplossing gekomen, maar dat blijkt slechts een tijdelijke workaround te zijn. Dit tegenmiddel bestaat uit het geheel uitschakelen van Windows Desktop Search en dan gebruik maken van Outlooks eigen zoekfunctionaliteit. Voor een echte oplossing zegt Microsoft nog onderzoek te doen naar dit indexeerprobleem. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend gemaakt.

Het zoekprobleem doet zich voor bij Windows 11-gebruikers die hun mail lokaal opslaan. Het gaat dus om POP-accounts, IMAP- en andere offline Exchange-accounts. Wie gebruik maakt van clouddienst Office 365 heeft dit Outlook-mailprobleem niet.

Hulp bij workaround

Microsoft heeft op de supportpagina een stap-voor-stap-instructie gezet waarmee eindgebruikers de aangedragen workaround kunnen toepassen.

Het is niet de eerste keer dat Windows Search roet in het eten gooit, memoreert The Register. In 2019 bleek het zoekgereedschap verantwoordelijk voor een extreem hoge processorbelasting. Dit nieuwe geval van problemen met zoeken (en vinden) maakt wel duidelijk hoe verschillende Microsoftdiensten met elkaar verweven zijn. De lokale zoekfunctie geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan de indexen die Windows Search oplevert. Wanneer er problemen ontstaan bij Windows Search, treden die dus ook op bij Outlook.

4
Reacties
Joost van der Eijk 16 juli 2022 11:15

Was al een probleem bij de de eerste Windows versie en alle versies daarna.
Is dus na al die jaren nog steeds niet opgelost.
Goed werk Microsoft.
Blijf complexe oplossingen maken voor eenvoudige functies en dan zit het probleem ook nog in Windows 25.

M. Commandeur 12 juli 2022 11:43

@Jasper en eigenlijk iedereen:
Ik heb GDS in het verleden gebruikt (op Windows), werkte goed.
Nu gebruik ik dus Recoll, werkt veel beter: modulair, beter configureerbaar en werkt toch direct 'uit de doos' op Linux en ws. ook op Windows ...
Andere tip: Durf! en geef Linux een kans, vergelijkbare eigenschappen als Recoll: modulair, beter configureerbaar, geen privacy schendingen en werkt toch direct 'uit de doos' (USB-stick; reboot, probeer of installeer, zie elders).

Jasper Bakker 12 juli 2022 09:20

Ik mis Google Desktop Search nog altijd... :/

M. Commandeur 11 juli 2022 22:01

Ik draai Recoll * op mijn Linux-systeem **. Bevalt uitstekend!
Het werkt en toont eenvoudig maar is zeer krachtig, ook in het beheren.
Indexeren en zoeken kunnen worden losgekoppeld, dat is bv. handig om bv. meer statische data naar keuze wel of niet mee te nemen tijdens zoeken.
Recoll is er ook voor Windows maar daar heb ik geen ervaring mee, want ik ben (privé) gelukkig(!) Microsoft-vrij.
* https://www.lesbonscomptes.com/recoll/
** Linux Ubuntu/KDE (Kubuntu)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.