Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Indexing frustreert Outlook Desktop search

De gebrekkig werkende indexeerfunctionaliteit van Windows 11 blijkt de oorzaak te zijn van klachten die veel Outlook-gebruikers ervaren. Recente mail komt niet tevoorschijn bij een zoekopdracht.
wanhoop
© Shutterstock
Shutterstock

Microsoft is vrijdagavond met een oplossing gekomen, maar dat blijkt slechts een tijdelijke workaround te zijn. Dit tegenmiddel bestaat uit het geheel uitschakelen van Windows Desktop Search en dan gebruik maken van Outlooks eigen zoekfunctionaliteit. Voor een echte oplossing zegt Microsoft nog onderzoek te doen naar dit indexeerprobleem. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend gemaakt.

Het zoekprobleem doet zich voor bij Windows 11-gebruikers die hun mail lokaal opslaan. Het gaat dus om POP-accounts, IMAP- en andere offline Exchange-accounts. Wie gebruik maakt van clouddienst Office 365 heeft dit Outlook-mailprobleem niet.

Hulp bij workaround

Microsoft heeft op de supportpagina een stap-voor-stap-instructie gezet waarmee eindgebruikers de aangedragen workaround kunnen toepassen.

Het is niet de eerste keer dat Windows Search roet in het eten gooit, memoreert The Register. In 2019 bleek het zoekgereedschap verantwoordelijk voor een extreem hoge processorbelasting. Dit nieuwe geval van problemen met zoeken (en vinden) maakt wel duidelijk hoe verschillende Microsoftdiensten met elkaar verweven zijn. De lokale zoekfunctie geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan de indexen die Windows Search oplevert. Wanneer er problemen ontstaan bij Windows Search, treden die dus ook op bij Outlook.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in