Overslaan en naar de inhoud gaan

Outlook-update saboteert mailmogelijkheden

Microsoft heeft gisteren een bug geïntroduceerd in zijn veelgebruikte mailapplicatie Outlook waardoor gebruikers niet meer kunnen mailen. Het aanmaken van nieuwe mails en het bekijken van al binnengekomen berichten was niet langer mogelijk na het installeren van de nieuwste update voor Outlook. Een fix volgde snel.
Outlook.com
© Microsoft
Microsoft

Bij het opstellen van een nieuw mailbericht werd ingevoerde tekst gewist na gebruik van de enter-toets. Bij het bekijken van mailberichten liet Outlook een wit venster zien waar normaliter de inhoud van mail valt te lezen. Bij sommige gebruikers werd dan nog wel de eerste regel van de mailinhoud getoond.

Binnen een werkdag

Deze bug betreft de desktopuitvoering van Outlook, en dan specifiek versie 2104 en buildnummer 13929.20372, meldt Bleeping Computer. De webapp van Microsofts mailclient is niet geraakt door de programmeerfout die gebruikers wereldwijd hun mailvermogen heeft ontnomen. De impact is deels verkleind door tijdzones waar Outlook-gebruikers mogelijk nog niet aan hun werkdag waren begonnen, en deels door vertraging in het toepassen van updates door beheerders.

Deze verstoring van veel werkprocessen is wel snel opgelost. Microsoft heeft binnen een werkdag de oorzaak gevonden en een fix uitgebracht. Die spoedoplossing is binnen ongeveer 9 uur uitgerold naar alle getroffen gebruikers. In de tussentijd hebben getroffen gebruikers uitgevogeld dat het terugdraaien van de nieuwste Outlook-release voor april 2021 het mailprobleem oplost. Daarmee worden securityfixes in die update echter ook teruggedraaid.

Herstart

Om de uiteindelijk verschenen fix van Microsoft z'n reparerende werk te laten doen, is wel een herstart van Outlook nodig, meldt de softwareleverancier. Beheerders kunnen meer informatie vinden in het admin-panel voor Office 365, onder nummer EX255650. Een enkele gebruiker klaagt online nog wel dat het probleem nu toch nog niet is opgelost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee