Beheer

Security
Windows 7 supporteinde

Windows 7 waarschuwt: mijn einde is nabij

De eerste meldingen op Windows 7-pc's zijn opgedoken: het supporteinde komt eraan.

© Microsoft
23 april 2019

De eerste meldingen op Windows 7-pc's zijn opgedoken: het supporteinde komt eraan.

Microsoft schotelt gebruikers van Windows 7 nu de eerste pop-ups voor dat de ondersteuning op zijn laatste benen loopt. De eervorige versie van het pc-besturingssysteem krijgt vanaf 14 januari komend jaar geen updates meer; niet voor bugs en niet voor securitygaten. Upgraden naar Windows 10 is het advies, of overstappen naar een nieuwe pc (met dan die courante Windows-versie).

Afgelopen weekend zijn pc's die nog Windows 7 draaien, voorzien van de automatisch binnengekomen pop-up melding dat het einde nabij is. Het oudere, maar nog altijd veelgebruikte besturingssysteem van Microsoft krijgt vanaf 14 januari geen support meer van de fabrikant. De voorganger van Windows 10 en 8(.1) valt dan buiten de publieke ondersteuningsperiode waarin de maker gratis updates uitbrengt om bugs te fixen en securitygaten af te dekken of te dichten. Terwijl het besturingssysteem dan nog wel valt te gebruiken, is dat vanuit beveiligingsoogpunt niet aan te raden.

Jaarlijkse prijsverdubbeling

Zakelijke gebruikers kunnen na de supportdeadline van 14 januari nog wel updates krijgen, tegen betaling. Daarbij verdubbelen de kosten voor deze custom support jaarlijks, met een einde in 2023. Begin februari zijn Microsofts tarieven en plannen hiervoor uitgelekt. Bedrijven en organisaties moeten per device per maand betalen, waarbij er prijsonderscheid is tussen Windows 7 Professional en Windows 7 Enterprise. Vanaf januari 2020 verdubbelen de tarieven jaarlijks, tot januari 2023. Het lijkt er daarmee op dat Microsoft maximaal drie jaar betaalde support biedt op Windows 7.

AG Connect heeft ook de waarschuwing zien binnenkomen op een oudere test-pc. Dat touch-apparaat met lichte Atom-processor is oorspronkelijk met Windows 7 geleverd en kan technisch gezien Windows 10 mogelijk wel draaien. Alleen functioneert de ge-update huidige versie van 7 al met enige mate van stroperigheid. Hetzelfde kan gelden voor andere pc's die nog niet over zijn gezet naar Windows 10, wat Microsoft een jaar lang gratis heeft aangedragen.

Gematigde aanpak

Voor de gratis upgrade naar 10 heeft Microsoft agressieve tactieken gehanteerd, met ook automatisch geïnstalleerde pop-up meldingen en daarbij verwarrende instellingen. Sommige gebruikers zagen hun pc's daardoor ongewild overgaan van Windows 7 of 8.1 naar het nieuwere 10. De huidige meldingen op Windows 7 pakken het behoedzamer aan. Microsoft informeert eindgebruikers dat het supporteinde eraan komt, en reikt een link aan naar meer informatie. Verder bevat het meldingsvenster onderin een duidelijke aanvinkoptie om niet langer herinnerd te worden aan het aankomende einde voor Windows 7.

Windows 7 waarschuwing

2
Reacties
pim Tabbernee 10 juni 2019 11:25

tja ook een optie waar ik gebruik van zou maken.

Ron Baeten 25 mei 2019 17:17

Of gewoon linux installeren op je oudere hardware en dan nog steeds web surfen en dvd's kijken. Goed he!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.