Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 komt morgen echt ten einde

Het heeft even geduurd, maar morgen komt er echt een einde aan het tijdperk van Windows 7. Deze versie die inmiddels is opgevolgd door Windows 8(.1), 10 en nu 11, krijgt vanaf morgen helemaal geen security-updates meer van Microsoft. Grote gebruikers die een speciaal supportcontract hiervoor hebben, moeten dan echt over op een nieuwere Windows-versie.
Windows 7 support melding
© AG Connect
AG Connect

De custom support is beschikbaar voor grootzakelijke gebruikers, waaronder naast bedrijven ook overheden en onderwijsinstellingen. Die organisaties hebben nogal eens moeite met massale migraties van software, waarbij met name besturingssystemen voor complicaties kunnen zorgen. Leverancier Microsoft biedt daarvoor tegen flinke en oplopende kosten extra jaren ondersteuning, voorbij de periode van algemene en daarna nog uitgebreide support.

Sinds 2009

Op 10 januari 2023 verloopt volgens een lang geleden uiteengezette planning de periode van Extended Security Update (ESU) voor Windows 7. Het gaat dan om de Professional- en Enterprise-uitvoeringen van dat pc-besturingssysteem dat eind oktober 2009 op de markt is gekomen. De algemene ondersteuning is in januari 2015 komen te vervallen en de uitgebreide ondersteuning in januari 2020.

In de periode van algemene ondersteuning brengt Microsoft updates uit voor beveiligingsgaten maar ook voor bugs en biedt het updates die nieuwe functionaliteit kunnen brengen. In de periode van uitgebreide ondersteuning beperkt de leverancier zich tot updates voor securityzaken. In de periode van custom support daarna, die dus niet voor iedereen beschikbaar is, maakt Microsoft alleen beveiligingspatches voor kwetsbaarheden die het label kritiek of belangrijk krijgen van het bedrijf.

Uitzonderlijke uitzonderingen

Het is echter al wel eens voorgekomen dat een ontdekte kwetsbaarheid zo'n grote beveiligingsimpact had dat Microsoft toch ook patches heeft uitgebracht voor Windows-versies die (allang) buiten de supportperiodes vielen. Dit is bijvoorbeeld gebeurd voor Windows XP, dat lang na het uitkomen van opvolgers Vista en 7, nog veel in gebruik was.

Windows 7 draait momenteel nog op 11% van alle Windows-pc's wereldwijd, meldt BleepingComputer. Patches voor verlaten versies zijn wel zeldzame uitzonderingen die vooraf niet bekend zijn en waar een beveiligingsbeleid dan ook niet op valt te baseren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in