Beheer

Infrastructuur
desktop-pc

Windows 7 debacle in aantocht deel 1: De Britse NHS

Ruim driekwart van de pc's van de Britse nationale gezondheidszorg draait nog op het verouderde besturingssysteem.

© Dell
30 juli 2019

Ruim driekwart van de pc's van de Britse nationale gezondheidszorg draait nog op het verouderde besturingssysteem.

De Britten hebben meer problemen dan de Brexit. In januari volgend jaar moet de W7exit een feit zijn, overigens niet alleen voor de Britten. Vandaar vandaag deel 1 van het W7exit-debacle: Hoe gaat de National Health Service binnen 6 maanden meer dan een miljoen pc's migreren naar Windows 10?

Na januari 2020 krijgen pc's met Windows 7 geen enkele beveiligingsupdate meer, tenzij een peperduur verlengd onderhoudscontract wordt gesloten. Dat betekent waarschijnlijk dat een groot aantal pc's onbeschermd is vanaf begin volgend jaar. En de NHS heeft een pijnlijk verleden met ongepatchte computers.

In 2017 sloeg de WannaCry-ransomware toe bij NHS en ontwrichtte de systemen. Tienduizenden afspraken moetsen worden afgezegd en de schade liep op tot bijna 100 miljoen pond.

Ernstige zorgen

Parlementslid en vice-minister van het Britse schaduw kabinet Jo Platt, zegt tegen ZDNet zich ernstig zorgen te maken over deze situatie. Toch lijkt het Britse parlement zich weinig zorgen te maken. "Alle NHS organisaties - met uitzondering van een die al over is naar Windows 10 - hebben contracten getekend om Windows 10 licenties te krijgen en IT-beveiliging via Advanced Threat Protection," heeft de toen nog verantwoordelijk staatssecretaris Jackie Doyle-Price geantwoord op kamervragen van Platt.

Migreren of betalen

Het is echter niet duidelijk of dat ook betekent dat de NHS de dure contracten aangaat met Microsoft voor verlengde ondersteuning van Windows 7 of in januari al alle Winows 7-pc's denkt te hebben vervangen. Het betreffende ministerie heeft nog geen antwoord gegeven op vragen van Platt daarover. Verontrustend is dat een kleine hoeveelheid van de NHS-pc's nog altijd op Windows XP draait terwijl Microsoft voor dat besturingssysteem al 5 jaar geen ondersteuning meer biedt. Het gaat dan vooral om systemen die onderdeel uitmaken van medische systemen met embedded Windows XP. Deze systemen zijn echter volgens Doyle-Price afgekoppeld van het netwerk.

Lees meer over
3
Reacties
ZwartePiet 04 augustus 2019 15:57

Tja .. WAAROM blijven overheidsinstanties toch zo graag op dat MegaSoft OS draaien.
Als je op Linux overgaat zul je eenmalig moeten investeren in bedrijfseigen systemen die daar op draaien.
Maar daarna kun je je elke update makkelijk, in ieder geval veeeel makkelijker, uitrollen.
Ik heb al lang geleden de MS Server software verruilt voor die van Ubuntu en dat draaide soepeltjes met WinPCs.
Nu alleen nog een container op een PC met W7(zonder toegang tot internet) waar de boekhoud software op draait. Alle andere software is vervangen door die op Linux(Mint in mijn geval) werkt en tot volle tevredenheid van allen. Het was hier en daar wat wennen en aanpassen, maar dat moet ook als je op W10 overstapt.
Bijkomend voordeel was, dat bijna alle machines konden blijven want ze werkten sneller op Linux dan op W7.
EN GEEN dure licenties meer.

pietertje 31 juli 2019 18:59

Het is eenvoudig om snel een licentie te nemen, het is maar een contract, maar installeren zal een ander paar mouwen zijn tenzij het geautomatiseerd wordt via Azure. En dan hangt er een heel ander prijskaartje aan. Of niks doen en als er een wannacry-2 is, gewoon de 100 miljoen slikken. Het is toch maar geld van de overheid... Neem maar de goedkopere wandbekleding voor dat appartementsblok, wat is de kans dat het in brand vliegt ooit?

Peter Mul 31 juli 2019 12:12

Er is een enkele andere reden waarom overheidsorganisaties niet een licentie zouden nemen op het OS en de productie software van bv Samsung en volledig migreren van MS.

Ik verwacht dat 95% van alle overheidsorganisaties zelfs volledig kunnen volstaan met een eigen Windows XP cloon.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.