Development

Windows
Edge-browser

Windows 11 zwicht voor browserophef

Terugkeer van gemakkelijke browserkeuze in Windows 11.

© Microsoft
6 december 2021

Terugkeer van gemakkelijke browserkeuze in Windows 11.

Microsoft reageert op online opgelaaide kritiek door Windows 11 weer een 1-klik mogelijkheid voor browserkeuze te geven. Eerst bood de platformleverancier een fijnmazige selecte, afhankelijk van bestandstypes en protocollen, die eindgebruikers dan per stuk moesten aan- of uitvinken voor browsers.

De knieval voor gebruiksgemak bij browserkeuze is opgedoken in een testbuild van Windows 11. Het volgt op een reeks van browsergerelateerde gebeurtenissen die hebben gezorgd voor onvrede bij gebruikers en testers. Dit is niet beperkt tot de fijnmazige instellingen voor het selecteren van een alternatief voor de ingebakken Windows-browser Edge. Microsoft laat zijn software ook waarschuwende pop-ups voorschotelen wanneer gebruikers Google's Chrome lijken te gaan downloaden en selecteren.

Afbetalingsoptie injecteren

Daarnaast klinkt er in de Verenigde Staten nog gemopper over Edge dat daar een automatisch geïnjecteerde e-commerce optie biedt voor kopen-op-afbetaling. Deze financiële hulp wordt door Edge getoond op winkelwebsites van derden, dus betreft niet slechts een betaalsysteem voor winkelen bij Microsoft zelf. Critici stellen dat deze ongevraagde browserfunctie een financieel risico kan zijn voor mensen met lage inkomens.

Terwijl deze kwestie nog loopt, komt Microsoft nu terug op een andere controverse rondom Edge. Afgelopen zomervakantie hebben browsermakers Mozilla (Firefox), Opera en Vivaldi al kritiek geuit op de hernieuwde browserpush die Microsoft ging inzetten met Windows 11. Google, die de grootste browsermaker is, had toen officieel geen commentaar maar een Chrome-topman heeft toen wel openlijk een kritische reactie gegeven.

Terug naar 10

De kritiek van Microsofts browserconcurrenten in augustus betrof wel een testversie van Windows 11. De definitieve release van het Microsoft-besturingssysteem bracht echter de browserinstellingen die door critici zijn bestempeld als hinderlijk voor gebruikers en belemmerend voor concurrenten. De huidige testbuild 22509 van Windows 11 brengt weer de gebruiksvriendelijkere, brede omschakeloptie voor de browserselectie, die Windows 10 standaard heeft.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.