Innovatie & Strategie

Windows
Windows 11

Windows 11 gaat Edge pushen

Browserconcurrenten Mozilla, Opera, Vivaldi hekelen Microsofts nieuwe aanpak voor defaults.

© Microsoft
19 augustus 2021

Browserconcurrenten Mozilla, Opera, Vivaldi hekelen Microsofts nieuwe aanpak voor defaults.

Windows 11 gaat het gebruikers moeilijker maken om andere browsers te gebruiken dan het ingebouwde Edge. De aankomende nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem wijzigt de instellingsmogelijkheden voor default-apps, wat resulteert in meer pushen van de eigen webbrowser. Browsermakers Mozilla, Opera en Vivaldi bespeuren herhaling van de geschiedenis.

Microsoft wordt door de drie concurrenten nu beticht van het opnieuw invoeren van oud, monopolistisch gedrag. In Windows 11 wordt namelijk de ingebouwde browser weer meer naar voren geschoven. Het op Chromium gebaseerde Edge komt langs verschillende wegen tot de gebruiker en daarmee wordt omschakelen naar andere browsers lastiger, meldt The Verge.

2 grote wijzigingen

De instelling van default apps in Windows 11 is aangepast, waarmee het enerzijds fijnmaziger is maar anderzijds ook complexer. De huidige bèta van de opvolger voor Windows 10 heeft twee belangrijke veranderingen, die overstappen op een andere browser moeilijker maken. Zo vraagt Windows 11 niet meer of de gebruiker een andere standaardbrowser wil gebruiken bij klikken op een link na installatie van een nieuwe browser.

Die keuze kan wel makkelijk gemaakt worden bij het installeren van de alternatieve browser. Daarna is het echter wat lastiger. Bovendien is de optie 'gebruik deze app altijd' níet aangevinkt, waardoor Edge dus nog altijd de default blijft. Gebruikers moeten dus bij installatie goed opletten wat ze wel of niet aanvinken.

Stuksgewijs instellen

Daarnaast heeft 11 niet langer de in 10 ingebouwde keuzemogelijkheid voor brede toewijzing van bestandsformaten en protocollen. In Windows 10 kunnen gebruikers kiezen voor default-apps wat betreft categorieën als mail, plattegronden, muziek, foto's, video en webbrowser. De bijbehorende koppelingen voor bestandsformaten en protocollen worden dan meegenomen qua instellingen. In Windows 11 moeten gebruikers die defaults per stuk instellen.

Wanneer gebruikers deze moeite nemen, komt Windows nog met de vraag of ze toch niet Edge willen gebruiken. Die eigen browser wordt daarbij aangeprezen als "snel, veilig, en gebouwd voor Windows 11". De optie om Edge te (blijven) gebruiken (verus overstappen op een andere default browser) is daarbij duidelijker aangegeven en lijkt haast voorgeselecteerd.

'Hordes voor gebruikerskeuze'

Tegenover The Verge verklaren browsermakers Mozilla, Opera en Vivaldi dat zij zich zorgen maken over deze ontwikkeling. Zij spreken van hordes die Microsoft opwerpt om het gebruikers moeilijker te maken een non-Microsoft-browser te kiezen. In de reacties wijzen de concurrenten ook op historisch gedrag van Microsoft, om zijn marktpositie te beschermen.

Google, maker van het veelgebruikte Chrome, heeft The Verge nog geen reactie gegeven op de browserinstellingen in Windows 11. Op Twitter heeft Chrome-topman Hiroshi Lockheimer wel kritische woorden geuit. Hij merkt daarbij nog wel op dat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft nu nog als developer preview beschikbaar is, en dat de uiteindelijke release van Windows 11 mogelijk wel betere keuze biedt aan consumenten.

3
Reacties
M. Commandeur 21 augustus 2021 11:17

We hebben het altijd over vrijheid maar dat is in de IT-wereld ver te zoeken.
Veel mensen worden door de werkgever, door contacten, door andere fabrikanten, uit gewoonte of door manipulaties zoals hier, gedwongen te kiezen voor Microsoft Windows, -Office en Outlook.
Hier dreigt dus ook de vrijheid van het kiezen van de browser (weer) verloren te gaan!
Door dit gedrag van monopolisten blijft gedwongen winkelnering in stand, verdwijnt diversiteit en, voor de (neo)liberalen (vrijheidsstrijders?), werkt de vrije markt niet.
AG, bedankt voor dit soort ontwaak-berichten!

William Goossen 19 augustus 2021 12:18

Dat betekent dat voorlopig niet zal worden overgegaan op Windows 10. Want ik gebruik Mozilla en Thunderbird omdat Edge en Outlook veel te veel alles naar de Microsoft Office omgeving pluggen. Daar maak ik uiteraard ook wel gebruik van, maar ik moet kunnen werken met tientallen NIET Microsoft programma's. Als Microsoft dat onmogelijk maakt wordt je uiteindelijk dan naar Ubunto gestuurd. Was een paar jaar geleden reden om van Apple weer naar Windows 7 te gaan. Tja.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.