Beheer

Windows
PC Health Check-app

Windows 10 krijgt automatisch updatetool voor Windows 11

Herhaalt Microsoft z'n updatepush van debuut Windows 10?

© Microsoft
26 oktober 2021

Herhaalt Microsoft z'n updatepush van debuut Windows 10?

Windows Update brengt nu automatisch de PC Health Check-tool om van Windows 10 over te gaan naar Windows 11. De controletool of een systeem geschikt is voor upgraden naar de nieuwste Windows-versie moest eerst door gebruikers zelf worden gedownload. Microsoft distribueert deze app nu direct naar gebruikers.

De update in kwestie is KB5005463 die dan de PC Health Check-application installeert op Windows 10, vanaf de 2004-release (uit de lente van 2020). Microsoft meldt dat de controle-app ook diagnostische mogelijkheden brengt om de gezondheid van apparaten in de gaten te houden. Daarnaast is her met deze tool mogelijk om prestatieproblemen op te lossen. Op systemen die al Windows 11 draaien wordt deze update echter niet geïnstalleerd.

Via security-updates

De distributie van de KB5005463-update geldt voor zowel Windows Update als ook het bredere Microsoft Update. Een uitzondering is er wel voor de uitvoering die Microsoft biedt aan grootzakelijke gebruikers; Windows Update for Business. Daar conformeert deze Windows-update aan geconfigureerde beleid voor gebruikende organisaties. De zakelijke beheertool WSUS (Windows Server Update Services) zal de update automatisch synchroniseren als beheerders een bepaalde configuratie hebben ingesteld.

Opvallend daarbij is dat die configuratie de classificatie 'Security Updates' omvat. Daarmee geldt dus een 'hogere' status voor de update die de PC Health Check-app binnenbrengt. Microsoft heeft zo'n pushbeleid in 2016 ook al gevoerd waarbij het gebruikers van Windows 7 en 8.1 bestookte voor de upgrade naar Windows 10. De huidige app die via Windows Update wordt geïnstalleerd, kijkt of een apparaat in aanmerking komt voor upgraden naar Windows 11. Daarbij biedt het dus systeeminformatie die volgens Microsoft ook kan helpen om problemen op te lossen.

Aanvullende functies

De softwaremaker noemt in het kader van die functionaliteit náást de upgradecontrole een reeks sleutelfuncties. Deze omvatten backup en synchronisatie met een Microsoft-account en cloudopslagdienst OneDrive. Daarnaast kan de gezondheidstool accuslijtage in beeld brengen en opslaggebruik voor de systeemschijf weergeven. Ook stelt Microsoft dat de PC Health Check-app beheermogelijkheden biedt voor programma's die mee starten als een apparaat boot. Dit kan de opstarttijd verminderen. Windows-gebruikers hebben deze functionaliteit allang in de standaard-app 'Systeemconfiguratie' (ook met het commando msconfig te starten).

3
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 28 oktober 2021 10:05

Ooit toen het nog altijd superieure Windows 7 automatisch door nummer 10 verdreven dreigde te worden was er een tooltje door een oud-MS medewerker ontwikkeld, die korte meten maakte met die Microsoft dwang. Nu zal ik zoiets niet nodig hebben om mijn inmiddels op Windows 10 draaiende PC te beschermen, omdat de hardware configuratie niet aan de extra Windows 11 eisen voldoet. Ik denk dat MS zich met die extra eisen "in de voet geschoten" heeft, want menigeen zal geen noodzaak voelen nog goed draaiende hardware te vervangen voor wat op zijn best een cosmetische ingreep in de user interface is. Ooit stonden mensen al voor de openingstijd in de rij om voor de UI overgang naar een nieuwe Windows als eerste aan de bak te gaan. Steve Balmer vond al die opwinding over wat slechts een UI aanpassing betrof behoorlijk overdreven. Die tijden zijn nu ècht voorbij

tja 27 oktober 2021 17:38

net een goede laptop moet ik dit nu verknoeien door w11?

Ronald Kromhout 27 oktober 2021 00:53

Het werkt,dank .

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.