Innovatie & Strategie

Infrastructuur
idee

Wat telt voor bedrijven op CES?

De CES is een beurs voor consumenten, maar voor bedrijven is er ook genoeg te halen.

© CC BY 2.0 - Flickr.com thetaxhaven
8 januari 2018

De CES is een beurs voor consumenten, maar voor bedrijven is er ook genoeg te halen.

De Consumer Electronics Show (CES) is voor veel producenten in de IT-sector een van de grote momenten om nieuwe aankondigingen te doen over wat er te verwachten valt het komend jaar. In veel gevallen zijn deze aankondigingen gericht op de consumentenproducten. Voor bedrijven valt er echter ook genoeg te halen.

Wat gebeurt in de consumentenmarkt betekent steeds vaker een opmaat voor ontwikkeling bij het bedrijfsleven. Dat alleen is al een reden om de CES goed in de gaten te houden als IT-professional. Zo stijgt de omzet in smart speakers komend jaar met 93 procent naar 3,8 miljard dollar, voorspelt de Consumer Tech Industry Forecast. (CTA). De makers van Smart Home Products zien hun inkomsten met 34 procent stijgen naar 4,5 miljard dollar. De omzet in wearables stagneert echter (+1%) net als die van smartphones (+3%).

De chipproducenten Intel en AMD hebben aan de vooravond van de CES al hun plannen voor 2018 toegelicht die de toon zetten voor nieuwe hardware in 2018. TechRepublic en ZDNews zetten vier aandachtspunten neer voor de IT-professional om het nieuwe van de CES te volgen.

De wraak van de laptop

Voor het eerst in jaren zijn de aankondigingen van de chipmakers weer groot nieuws op de CES. Die gaan effect hebben op de mogelijkheden van laptopfabrikanten. Na jarenlange terugloop in de verkoop van laptops, kunnen de nieuwe chips onder de motorkap hier wel eens verandering in brengen. Aanzienlijk langer werken op een acculading en een verbindingssnelheid op mobiele netwerken die vergelijkbaar wordt met die op wifi, zijn belangrijke nieuwe verkoopargumenten.

5G daagt aan de horizon

De eerste praktijkproeven met 5G staan op het programma bij veel exploitanten van telecomnetwerken. Elementen van de 5G standaard komen echter al eerder in de vorm van verbeterde 4G-netwerken beschikbaar. Apparatuur die daar optimaal gebruik van kan maken, brengt de zakelijke gebruiker nieuwe mogelijkheden om efficiënter te werken. De komende twee tot drie jaar nemen de prestaties in aanbod verder toe in de aanloop naar de geplande introductie van 5G in 2020.

Het draait om de data

Jason Hiner van TechRepublic constateert dat het vooral draait om de bedrijven die zelf niet zo'n grote aanwezigheid hebben in de vorm van een stand op de CES. Zijn voorbeeld was Amazon vorig jaar die slechts met een kleine truck op de parkeerplaats Alexa demonstreerde, maar het gesprek van de dag was op vrijwel elke stand. Bedrijven die de Alexa-technologie op een of andere manier verwerken in hun eigen producten en diensten. Zo zal het dit jaar ook gaan, waarbij het vooral draait om dataverwerking, kunstmatige intelligentie en deep learning. Alle magische producten die dit jaar getoond worden baseren hun bijzondere eigenschappen op de inzet van AI en data. Het is daarbij belangrijk dat ontwikkelaars steeds makkelijker toegang krijgen tot ruwe data of de inzichten die uit de data worden afgeleid.

Technologie laat werknemers beter slapen

Intel, Qualcom en Nvidia zijn de bedrijven die deze nieuwe ontwikkelingen mogelijk aken in allerlei apparatuur. Zo zullen auto's beter in staat worden gesteld autonoom te rijden. Maar ze orden ook voorzien van nieuwe eigenschappen die vlootbeheer vereenvoudigen. Hiner wijst ook op ontwikkelingen die mensen beter in staat stellen hun slaappatronen te regelen. Hij refereert daarbij aan de uitdrukking 'Sleeping is the new standing' die weer voortborduurt op de uitdrukking 'Sitting is the new smoking'. Het is voor bedrijven goed te stimuleren dat werknemers hun werk niet alleen zittend doen, maar ook het staand werken faciliteren. Zo is het ook aan te raden een goede nachtrust bij werknemers te faciliteren om tot een optimale productie te komen. Dat aspect komt in veel producten op de CES terug.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.