AMD Inside

Intel zet AMD Vega-GPU's in vijf Core-CPU’s

Intel komt met vijf nieuwe processors die AMD’s grafische technologie in zich dragen. Deze Core-CPU’s krijgen Vega-vermogen.

© Intel
8 januari 2018

Intel komt met vijf nieuwe processors die AMD’s grafische technologie in zich dragen. Deze Core-CPU’s krijgen Vega-vermogen.

Intel en AMD kondigen op ICT-beurs CES niet alleen elk nieuwe chips aan, maar onthullen ook de vrucht van een nieuwe samenwerking. De in november gesloten alliantie voegt AMD’s krachtige graphics-technologie Vega samen met de marktleidende Core-processors van Intel.

AMD heeft nu net op de CES (Consumer Electronics Show) zijn eigen combinatie aangekondigd van CPU met GPU. Het gaat daarbij om AMD’s eigen, snelle Ryzen-processors die dan een ingebouwde grafische Vega-chip krijgen. Intel volgt dit voorbeeld, voor vijf nieuwe modellen in zijn reeks Core-processors. Deze chips zijn voor laptops voor fabrikanten Dell en HP, plus voor Intels mini-pc NUC (new unit of computing).

David gaat via Goliath

Intel loopt op grafisch gebied al jaren achter op het vermogen dat AMD biedt, gebaseerd op de ooit overgenomen GPU-fabrikant Ati. AMD op zijn beurt heeft met zijn CPU’s jarenlang achtergelopen op het marktdominante Intel. De geheel nieuw ontworpen Ryzen-architectuur maakt hier een einde aan, waarbij de nieuwe Vega-generatie van Radeon-GPU’s ook de grafische kracht van AMD een oppepper geeft.

De omarming van Vega door Intel is enerzijds concurrentie voor AMD’s net aangekondigde combo-chips van CPU’s plus GPU’s (wat AMD APU’s noemt; Accelerated Processing Units). Anderzijds is Intels omarming een snelle route naar een grotere markt dan AMD momenteel weet te bereiken.

Snel geheugen en grafische kracht

De vijf Vega-bevattende Core-chips van Intel zijn een nieuwe combinatie van krachtige H-serie processors met graphics chips. Deze combo valt in de Core G-serie en omvat quadcore i5- en i7-processors. De CPU's hebben kloksnelheden van 3,8 tot 4,2 GHz en de meekomende AMD-GPU heeft 4 gigabyte aan eigen HBM2-geheugen (high bandwidth memory). Intel zet hierbij twee verschillende Vega-varianten in.

Dit zijn de Vega M GL en de Vega M GH, die in combinatie met Intels Core-CPU’s respectievelijk 65 en 100 Watt aan verbruik hebben. Dit is relatief veel voor zuinige laptopchips die dan echter zwakkere grafische chipsets hebben. Bovendien is het verbruik relatief weinig in vergelijking met systemen die een aparte GPU van bijvoorbeeld Nvidia hebben.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.