Development

Governance
inloggen

Wachttijden voor eHerkenning opgelost

'Aanvraag nu binnen dag geregeld'

5 november 2020

'Aanvraag nu binnen dag geregeld'

De problemen met lange wachttijden voor het inlogmiddel eHerkenning zijn opgelost. Dat melden betrokken experts donderdag in de talkshow ’10 jaar eHerkenning’, waarin werd stilgestaan bij het tienjarig bestaan van het inmiddels massaal gebruikte inlogmiddel.

eHerkenning is een manier om veilig en betrouwbaar in te loggen voor bedrijven en organisaties. Inmiddels telt het zo’n 500.000 gebruikers die kunnen inloggen bij zo'n 450 overheidsorganisaties, voor in totaal meer dan 1200 diensten.  

Sinds januari 2020 zijn ondernemers verplicht om in te loggen via eHerkenning voor hun loonaangifte, maar lang niet iedere ondernemer was er op tijd bij om het middel aan te schaffen. Dat leidde tot flinke wachttijden van enkele weken, omdat de vele aanvragen niet op tijd konden worden behandeld. Onder meer Pieter Omtzigt (CDA) vreesde voor chaos rondom de loonaangifte.

'Snel het been bijgetrokken'

Die problemen lijken nu definitief voorbij, zo wordt duidelijk uit antwoorden van experts op vragen tijdens het online-evenement. “De wachttijden zijn inmiddels opgelost. Er was een hick-up met name rondom het inloggen bij de Belastingdienst, toen eHerkenning te maken kreeg met enorme volumes. We hebben snel het been bijgetrokken”, meldt Rogier van Dokkum namens het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens Frank Jonker, vertegenwoordiger van erkende leveranciers voor e-Herkenning, was het in januari ‘een spannende tijd’. “Het was rond die tijd echt enorm druk. De leveranciers hebben daarop echt alle zeilen bijgezet. Dan zie je de kracht van publieke en private samenwerking. Bedrijven hebben zo'n 16 tot 18 uur per dag gewerkt om de wachttijden te verminderen. Dat lukte dankzij technologische innovaties, waarmee gemakkelijker aanvragen van grote groepen tegelijk geregeld kunnen worden. Nu zijn ondernemers maximaal drie dagen kwijt voordat ze over eHerkenning beschikken. Soms hebben ze het op dezelfde dag nog.”

Aanschafprijs omlaag en oplossing voor kerken

De Tweede Kamer maakte zich rondom het verplichte gebruik van eHerkenning ook zorgen over de aanschafprijs, waarbij de vrees leefde dat er door leveranciers aan prijsmanipulatie werd gedaan. In ieder geval één van de erkende leveranciers verlaagde daarop de aanschafprijs voor eHerkenning niveau 3. Daarnaast kwamen ook kerken in de knel, omdat er bij de voor eHerkenning benodigde KvK-inschrijving geen namen van kerkbestuurders worden vermeld, terwijl deze wel nodig zijn voor het verkrijgen van eHerkenning. De kerken hebben inmiddels uitstel gekregen, of in sommige gevallen een passende oplossing via leveranciers.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.