Overslaan en naar de inhoud gaan

'VS verbiedt Intel-chips voor Huawei'

Amerikaanse toeleveranciers van Huawei mogen niet langer bepaalde producten en componenten leveren aan die Chinese telecomgigant, meldt persbureau Reuters. De regering Trump trekt de eerder verleende toestemming in om ondanks de Huawei-ban toch sommige zaken te mogen leveren. Dit betreft onder meer processorproducent Intel.
onderhandelingen VS China
© White House
White House

De betreffende toeleveranciers in de Verenigde Staten zijn door de overheid geïnformeerd over dit intrekken van bepaalde leveringslicenties. Eerder heeft de regering Trump al een breed handelsverbod ingesteld op Huawei, die daardoor zijn smartphone-business al in de knel zag komen en uiteindelijk van de hand heeft moeten doen. Nu wordt de druk verder opgevoerd, meldt Reuters op basis van ingewijde bronnen.

Verdenking en handelsoorlog

Deze nieuwste ontwikkeling is officieel vanwege verdenking dat Huawei, leverancier van Android-smartphones en van telecominfrastructuur, een verlengstuk is van de Chinese overheid. Daarmee zou uitgebreide cyberspionage mogelijk zijn, zo is de vrees die tot op heden niet met harde bewijzen is gestaafd. De ban op bedrijven als Huawei past ook in de handelsoorlog tussen de VS en China die de Amerikaanse president Trump voert.

Trump continueert in zijn laatste paar dagen als president zijn aanpak van Huawei. Er wordt op de valreep van het Trump-tijdperk nog gauw een reeks aan Amerikaanse acties tegen China doorgevoerd. Volgens planning treedt Joe Biden woensdag aan als nieuwe president van de VS. Het is nog de vraag of hij een radicaal andere China-koers zal varen, of dat de tech-rivaliteit tussen de twee grootmachten wordt voortgezet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in