Innovatie & Strategie

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Weer Chinese smartphonemaker op zwarte lijst

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

'Apple schrapt Touch Bar en brengt MagSafe terug'

MacBook Pro 16 inch
© Apple

De MacBook Pro zou later dit jaar een geheel nieuw ontwerp krijgen, waarbij Apple de niet universeel geliefde Touch Bar zou dumpen. Daarnaast zou de 'struikelvriendelijke' MagSafe-aansluiting voor de oplader weer terugkeren. Plus nog een correctie, voorspelt een ingewijde Apple-analist.

Volgens analist Ming-chi Kuo, die wel vaker rake voorsspellingen over Apple heeft gedaan, komt de Mac-maker dit jaar terug op een reeks stappen die het de afgelopen jaren heeft gezet. Daaronder het schrappen van de Touch Bar, het smalle touch-scherm dat de functietoetsen op MacBooks heeft vervangen. Ook de usb-c stekkeraansluiting zou weer verdwijnen, ten gunste van de jaren oude Apple-eigen innovatie van een magnetische stroomstekker.

Van 2 naar 5

En tot slot zou een veelgehoorde klacht van MacBook-gebruikers nu ook worden gehoord. De MacBook Pro 2021 krijgt meer aansluitingen voor randapparatuur, zo stelt Kuo op basis van informatie die hem is toegespeeld. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldt dit nu ook, op basis van eigen bronnen, en met aanvullende details. De terugkeer van MagSafe zou ook een sneller oplaadtempo brengen.

Bloomberg weet ook te melden dat de uitbreiding qua aansluitingen neerkomt op een totaal van vier usb-c poorten, naast de aansluitingen voor de MagSafe-oplader. De huidige 13 inch MacBook Pro moet het doen met twee usb-c aansluitingen, waarvan één al bezet is wanneer de Apple-laptop wordt opgeladen. Het duurdere 16 inch model heeft wel al vier usb-c aansluitingen. Laatstgenoemde is nu nog voorzien van een Intel-processor, terwijl de 13 inch Pro net als de Air al is overgegaan op Apple's zelfontworpen M1 ARM-processor. (JBA)

 


 

Weer Chinese smartphonemaker op zwarte lijst

Xiaomi-smartphone
© Xiaomi

De Verenigde Staten hebben smartphonemaker Xiaomi op de zwarte lijst gezet wegens vermeende banden met het leger van China. Daardoor worden Amerikaanse beleggers gedwongen hun belangen op te geven in het bedrijf, dat geldt als de op twee na grootste maker van smartphones ter wereld. Naast Xiaomi zette de regering-Trump nog acht andere bedrijven op de zwarte lijst, waaronder een vliegtuigfabrikant in staatshanden.

De maatregel tegen Xiaomi volgt op vergelijkbare acties tegen drie Chinese telecombedrijven. De handel in aandelen van die bedrijven aan de beurs in New York werd vervolgens door beursuitbater NYSE opgeschort. Ook werden ze uit wereldwijd toonaangevende beursgraadmeters gehaald.

Xiaomi ontkent banden te hebben met het Chinese Volksbevrijdingsleger. Het leger zou ook geen belang hebben in het technologiebedrijf, aldus de woordvoering van de onderneming. Op de beurs in Hongkong is het aandeel Xiaomi met een daling van 11 procent hard onderuit gegaan. (ANP)

Door de nieuwe maatregelen staan in totaal 44 Chinese bedrijven op de zwarte lijst. Met de aankondigingen zet vertrekkend president Donald Trump druk op zijn opvolger Joe Biden om zijn harde lijn tegen het Aziatische land voort te zetten.

De VS hebben ook een grote Chinese oliemaatschappij, CNOOC, op een andere zwarte lijst gezet. Hierdoor mogen Amerikaanse bedrijven geen technologie aan dit bedrijf leveren, tenzij ze hier een speciale vergunning voor krijgen. Deze ban heeft te maken met het conflict in de Zuid-Chinese Zee, waar naast China veel andere landen aanspraak maken op de delen van de zee. CNOOC voert boringen uit in dat gebied, wat volgens de Amerikaanse minister van Handel neerkomt op "roekeloos en oorlogszuchtig gedrag".

1
Reacties
Bop 01 februari 2021 20:08

Houd op met gebruik van de Chinese propagandaterm 'Volksbevrijdingsleger'.
Chinese leger is duidelijk genoeg en dichter bij de waarheid.
Of ga anders over op 'Chinees Imperialistisch en Volksonderrukkingsleger'.
Die is veel beter, houd er maar in.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.