Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Alibaba-topman Jack Ma houdt zich gedeisd

Kort IT-nieuws van vandaag.

6 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

New Yorkse beurs overweegt toch beursban Chinese telco's

onderhandelingen VS China
handelsonderhandelingen VS-China © WhiteHouse.gov

Beursuitbater New York Stock Exchange (NYSE) overweegt naar verluidt alsnog om de notering van drie grote Chinese telecombedrijven te schrappen. De nieuwe stap, waar verschillende media melding van maken, volgt na kritiek van minister van Financiën Steven Mnuchin. Die bewindsman hekelt het terugdraaien door de NYSE van het eerdere besluit om de noteringen van de bedrijven te beëindigen.

NYSE kondigde eerder deze week aan de notering van China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong te willen schrappen op last van de regering Trump. Die verbood vorige maand Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven die volgens het Witte Huis worden gecontroleerd door of eigendom zijn van het leger in China. Daarbij werd gemeld dat de handel in de bedrijven tussen 7 en 11 januari zou worden opgeschort en het proces was begonnen om de noteringen van de bedrijven te schrappen.

Kort daarop gaf NYSE aan dat, na overleg met regelgevende instanties, anders is besloten. Een reden voor die draai werd niet gegeven. Nu zou dus door tussenkomst van Mnuchin weer een u-bocht zijn genomen. De drie bedrijven zouden als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS worden beschouwd.

Indexleverancier S&P Dow Jones stelde op zijn beurt dat het de Amerikaanse aandelen van de drie Chinese telecomfirma's niet schrapt van zijn graadmeters, zoals eerder wel was bevolen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de eerste draai van NYSE. Op de mogelijkheid dat de beursuitbater andermaal zijn koers zal veranderen, weigerde S&P Dow Jones commentaar te geven.

Het geharrewar over de notering heeft de drie Chinese bedrijven meer dan 30 miljard dollar aan marktwaarde gekost. China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong hebben hun primaire notering in Hongkong. (ANP)

 


 

Trump ondertekent ban op Alipay en 7 andere Chinese apps

Donald Trump
Donald Trump © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Gage Skidmore

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met een nieuw decreet transacties met acht Chinese apps verboden. Onder andere betaalapp Alipay van Ant Group staat op die zwarte lijst. Met de ingreep zorgt Trump kort voor het aantreden van zijn opvolger Joe Biden voor oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Volgens Trump is het verbod, dat over 45 dagen zal ingaan, nodig omdat de verspreiding van in China ontwikkelde apps de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt. Hij wijst daarbij op alle data die apps van gebruikers vergaren. De president heeft het ministerie van Handel opdracht gegeven preciezere regels op te stellen over welke transacties tussen Amerikanen en de apps verboden worden.

De ban op Alipay is een nieuwe tegenvaller voor topman Jack Ma van Ant Group. Hij is sinds oktober niet meer in het openbaar gezien, in samenhang met toenemende druk van Chinese autoriteiten op het bedrijf. Ma zou zich te kritisch hebben uitgelaten over overheidsreguleringen in China. Eerder blokkeerden toezichthouders in het Aziatische land een megabeursgang van Ant Group.

Ook transacties met de apps CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay en WPS Office worden verboden. CamScanner, dat helpt bij het scannen van documenten, was van die apps volgens onderzoeksbureau SensorTower in 2020 de meest gebruikte in de VS met 4,4 miljoen downloads.

Naar verwachting zullen direct rechtszaken worden aangespannen tegen de ban op de apps. Een eerdere poging van Trump op de verkoop van grote delen van video-app TikTok aan een Amerikaanse partij af te dwingen bleef tot dusver ook steken in de rechtszaal. De kans bestaat ook dat Biden na zijn aantreden het decreet ongedaan maakt, nog voordat het in werking treedt. (ANP)

 


 

Alibaba-topman Jack Ma houdt zich gedeisd

Jack Ma
Jack Ma © Shutterstock - Frederic Legrand - COMEO

Multimiljardair Jack Ma, de topman van het Chinese webwinkelconcern Alibaba, wordt niet vermist. Een bron van de Amerikaanse zakenzender CNBC zegt dat Ma zich momenteel gedeisd houdt. Waar hij verblijft is niet duidelijk.

De afgelopen tijd werd op sociale media driftig gespeculeerd over de verdwijning van Ma. Hij is namelijk al sinds eind oktober niet meer in het openbaar gezien. De speculaties groeiden sinds hij niet kwam opdagen voor een tv-serie waarin hij jureerde.

Er werd zelfs gesuggereerd dat hij was gearresteerd door de Chinese autoriteiten, nu toezichthouders de duimschroeven aandraaien bij zijn bedrijven. Eind oktober uitte Ma nog kritiek op de Chinese overheid tijdens een bijeenkomst in Shanghai. Ma was het niet eens met Chinese overheidsreguleringen. Dat kwam hem duur te staan: de beursgang van zijn betalingsdienstverlener Ant Group, ter waarde van bijna 35 miljard dollar, mocht onverwacht niet doorgaan. Dat zou de grootste beursgang ooit zijn geworden.

Onlangs werd ook nog bekend dat de Chinese mededingingstoezichthouders een onderzoek zijn begonnen naar Alibaba vanwege verdenking van misbruik van zijn sterke machtspositie. Ook onderzoeken autoriteiten tientallen investeringen van Ant Group en wil Peking dat het bedrijf stopt met het verstrekken van consumentenkredieten en het verlenen van vermogensbeheerdiensten. De onderneming moet zich volgens de overheid alleen nog maar bezighouden met betalingsdiensten, zoals de betaalapp Alipay. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.