Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Ross

VS strenger voor Huawei: knijpt chipstoevoer hard af

VS dicht 'achterdeurtjes' voor chipstoevoer aan Huawei.

Wilbur Ross © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
17 augustus 2020

VS dicht 'achterdeurtjes' voor chipstoevoer aan Huawei.

De Verenigde Staten hebben de sancties die gelden tegen de Chinese techreus Huawei aangescherpt. Dat heeft de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross gezegd tegen nieuwszender Fox. Het gaat om het afsnijden van omwegen waarlangs telecom- en smartphonebedrijf Huawei toch nog aan chips kan komen. Het Amerikaanse minister van Handel heeft 38 non-Amerikaanse Huawei-partners in 21 landen nu op de zwarte lijst geplaatst.

Huawei wordt - net als social media-app TikTok - door de VS verdacht van spionagepraktijken. De Amerikanen hebben het Chinese telecombedrijf in mei dit jaar al op een zwarte lijst gezet, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Volgens Ross zijn nu nog eens 38 partners van Huawei toegevoegd aan deze sanctielijst.

Via-via route

Daarmee wordt voorkomen dat Huawei Amerikaanse exportcontroles kan omzeilen voor het verkrijgen van elektronische componenten die zijn ontwikkeld of geproduceerd met behulp van Amerikaanse technologie, schrijft Fox op uit de mond van de minister. "Op 20 mei hebben we een bevel afgegeven dat voorkwam dat Amerikaanse technologie wordt gebruikt in chips die Huawei ontwerpt. Dat heeft hun ertoe gebracht om ontwijkende maatregelen te nemen. Ze gingen via derde partijen", vertelt Ross.

De toevoeging van bedrijven die zaken doen met Huawei aan de sanctielijst maakt het volgens de handelsminister duidelijk dat elk gebruik van Amerikaanse software of Amerikaanse productie-apparatuur voor het produceren van dingen voor Huawei verboden is. Uitzonderingen zijn in theorie wel mogelijk, maar die vereisen dan toekenning door de regering Trump van een speciale licentie die moet worden aangevraagd.

Inlichtingenban

"Het gaat om het dichten van de mazen om te voorkomen dat een kwaadwillende partij toegang heeft tot Amerikaanse technologie", aldus Ross. President Donald Trump heeft in een tv-programma van Fox verklaard dat hij Huawei 'Spy-Wei' noemt. "Ze zijn een ramp. We zullen geen inlichtingen delen met landen die hun apparatuur gebruiken."

Eind 2018 en in 2019 zijn er al berichten opgedoken dat de VS bondgenoten vraagt om een Huawei-ban en dat het zelf een informatieban overweegt voor landen die 5G-systemen van Huawei inzetten. Laatstgenoemde betreft dan het beperken van inlichtingen die de VS deelt met andere landen. Begin 2019 heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd dat zijn departement maatregelen kan nemen tegen landen die Huawei-hardware aanschaffen.

1
Reacties
Piet Kiekebos 18 augustus 2020 14:20

Langzamerhand belanden we wel in een Amerikaanse tech dictatuur. Indirect bepaald de Amerikaanse president zo wat wel en niet meer mag worden geleverd wereldwijd.
Ik vermoed dat China in rap tempo eigen technologie verder ontwikkeld en daardoor sneller door innoveert.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.