Innovatie & Strategie

Netwerken
huawei

'VS overwegen infoban bij banden 5G en Huawei'

Ook Nederland kan door maatregel geraakt worden.

© Huawei
29 april 2019

Ook Nederland kan door maatregel geraakt worden.

De Amerikaanse regering denkt erover om bepaalde inlichtingen niet meer te delen met bondgenoten die voor hun 5G-netwerk gebruikmaken van apparatuur gemaakt door het Chinese Huawei.

Dat heeft een hoge functionaris van de Amerikaanse overheid gezegd tegen persbureau Reuters. Volgens hem ziet Washington hierbij geen onderscheid tussen kern- en niet-kernonderdelen van 5G-netwerken.
 

Ook Nederland zou hier hierdoor geraakt kunnen worden. KPN besloot vorige week om het door de Amerikanen van spionagepraktijken beschuldigde Huawei uit te sluiten van zijn 5G-kernnetwerk. Maar voor het moderniseren van andere onderdelen, zoals de zendmasten die gereed worden gemaakt voor 5G, wil het Nederlandse bedrijf wel in zee gaan met de Chinezen.

Opnieuw beoordelen

"Als andere landen toelaten dat niet-vertrouwde leveranciers hun 5G-netwerken uitbouwen, zullen we opnieuw moeten beoordelen of we wel informatie kunnen delen en of we met hen op dezelfde manier in contact kunnen blijven zoals we dat nu zijn'', zo stelde Robert Strayer. Hij is bestuurder voor cyberzaken, internationale communicatie en informatiebeleid bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over
3
Reacties
Bop 03 mei 2019 16:55

Gewoon NIET doen met die Chinezen (en Russen).

Laten we nou in hemelsnaam eens niet zo naief zijn.

cyberiad 03 mei 2019 10:17

Dus we gebruiken apparatuur van onze Amerikaanse vrienden waar ook achterdeurtjes in zitten? Alleen omdat een kanariepietje het wil?

M. Commandeur 30 april 2019 23:39

Niet om Trump te plezieren maar om onze eigen onafhankelijkheid te bewaren, zouden we NIET moeten kiezen voor apparatuur uit staten zonder democratisch bestuur, waar mensenrechten worden geschonden of waar buurlanden bezet worden gehouden of worden bedreigd, bv. China.
Als zelfs een firma als Vodafone erkent dat Huawei achterdeurtjes inbouwt ( https://www.agconnect.nl/artikel/vodafone-vond-achterdeurtjes-bij-huawei ) dan wordt het tijd om wakker te worden!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.