Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen slepen Google voor de rechter vanwege discriminatie

Drie vrouwen hebben Google aangeklaagd. De vrouwen claimen dat ze te weinig salaris kregen van de techgigant. Dat schrijft The Verge.
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Ook werd de vrouwen de mogelijkheid tot promotie ontzegd, schrijft de techwebsite. De aanklagers willen de rechtszaak in een groepsvordering veranderen, zodat alle vrouwen die de afgelopen vier jaar bij Google hebben gewerkt vertegenwoordigd kunnen worden in de zaak.

Google ontkent de algemene beschuldigingen maar gaat deze specifieke zaak onderzoeken.

Minder salaris

Volgens de drie vrouwen werden ze in een lagere schaal dan hun mannelijke collega’s geplaatst en kregen ze om deze reden minder salaris en minder bonussen. Eén van de vrouwen vertelt aan The Verge dat ze in level 3 werd geplaatst, terwijl een mannelijke collega met evenveel ervaring een level hoger werd geplaatst. De andere twee vrouwen vertellen vergelijkbare verhalen. De vrouwen werken inmiddels niet meer voor Google.

Volgens de werkneemsters zijn de acties van Google in strijd met de wet in Californië, de staat waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd. De ex-werknemers willen het salaris dat ze niet hebben gekregen terugeisen en willen dat Google gedwongen wordt haar discriminerend werknemersbeleid aanpast.

Controverse

De zaak is de zoveelste in de stroom van klachten over het werknemersbeleid van Google. Afgelopen zomer schreef een medewerker van Google in een manifest dat de aanpak van het bedrijf om meer vrouwelijke werknemers te krijgen niet productief is. De aanpak zou geen rekening houden met de ‘natuurlijke’ verschillen tussen mannen en vrouwen. Hij stuurde het manifest als memo rond in het bedrijf.

De medewerker werd ontslagen en kreeg daarop prompt een baan aangeboden door Wikileaks-bedenker Julien Assange, die vond dat ‘censuur iets voor losers is.’ Na die heisa wilde Google een vergadering organiseren om over haar diversiteitsbeleid te praten, maar de vragen die de Google-medewerkers daarin wilden stellen lekten nog voor de vergadering uit. Uit angst voor de veiligheid van haar werknemers gelastte het techbedrijf de vergadering af.

Ook spanden rond diezelfde tijd een groep van ruim zestig vrouwen een rechtszaak tegen Google aan vanwege seksisme en discriminatie. De bedrijfscultuur bij Google zou volgens de vrouwen onvriendelijk zijn en het zou er lastig zijn om promotie te maken.

Twintig jarig bestaan

De techgigant bestaat vandaag overigens ook 20 jaar: in 1997 registreerden Larry Page en Sergej Brin het domein Google.com. Het Algemeen Dagblad zette de meest gestelde vragen vanuit Nederland op een rijtje (‘Waarom is zeewater zout?’ en ‘Hoe maak ik boerenkool?’ en ‘Wat is Wifi?’) en in onderstaand filmpje is te zien hoe het ook al weer allemaal begon. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in