Overslaan en naar de inhoud gaan

Google vecht boete 2,4 miljard euro aan

Google gaat in beroep tegen de recordboete van 2,4 miljard die het in juni kreeg van de Europese Commissie. Dat schrijft persbureau Reuters. Het techbedrijf kreeg de boete vanwege machtsmisbruik met zijn zoekmachine, via prijsvergelijker Google Shopping.
Google

Volgens Brussel heeft Google de dominante positie van zijn zoekmachine gebruikt om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie.

Het bedrijf zei meteen al na de beschuldigingen beroep te overwegen. De boete drukte de nettowinst van moederbedrijf Alphabet aardig. Onderaan de streep bleef nog maar 3,5 miljard dollar (3 miljard euro) over, tegen bijna 4,9 miljard dollar in het tweede kwartaal vorig jaar. Zonder de geldstraf zou de nettowinst volgens Alphabet op bijna 6,3 miljard dollar zijn uitgekomen.

Eind augustus liet het techbedrijf via een woordvoerder weten maatregelen te hebben genomen. Het bedrijf ging niet inhoudelijk in op welke aanpassingen dat zouden zijn.

Intel ging succesvol in beroep

Het kan enkele jaren duren voordat een uitspraak komt op het beroep. Wellicht is Google geïnspireerd door Intel dat vorige week hoorde dat het de mededingingsboete die het kreeg voor het geven van kortingen aan pc-fabrikanten die alleen Intel-chips gebruikten opnieuw moet voorkomen voor het Europese Gerecht. Dat was de eerste keer dat een boete voor het overtreden van Europese mededingingsregels succesvol wordt aangevochten. 

Er lopen nog twee andere onderzoeken naar Google. Het bedrijf wordt ook onderzocht wegens mogelijk machtsmisbruik via het mobiele besturingssysteem Android en het advertentieplatform AdSense.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in