Innovatie & Strategie

Juridische zaken
vacatures

Volgende Europese antitrustklacht tegen Google; over vacatures

 

Deense vacaturesite dient klacht in bij Brussel tegen Google.

27 juni 2022

 

Deense vacaturesite dient klacht in bij Brussel tegen Google.

Het grote Google krijgt een nieuwe antitrustklacht voor de kiezen. De Deense vacaturesite Jobindex heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de Amerikaanse internetreus Google. Volgens het klagende bedrijf trekt die dochter van het Alphabet-concern zijn eigen onlinevacaturedienst Google for Jobs voor ten opzichte van concurrerende sites. Dat zou machtsmisbruik zijn die antitrustregels schendt.

Door de klacht dreigt Google verder onder de loep te worden genomen door Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Google, dat de afgelopen jaren door Vestager een boete van meer dan 8 miljard euro heeft gekregen voor verschillende concurrentiebeperkende praktijken, heeft eerder gezegd dat het wijzigingen heeft aangebracht in Europa na klachten van rivalen op het gebied van online zoeken naar werk.

Voortrekkerij

Google for Jobs, dat in 2018 in Europa werd gelanceerd, stuitte in 2019 al op kritiek van 23 onlinevacaturesites. De sites klaagden dat ze marktaandeel hadden verloren nadat de zoekgigant naar verluidt zijn marktmacht had gebruikt om zijn eigen dienst voor te trekken. De marktdominante zoekmachine van Google zou dienen als 'opstapje' om de eigen vacaturediensten vooruit te helpen. Eerder heeft Google zulke praktijken ook al gebruikt voor zijn prijsvergelijkingsdienst Google Shopping. Daarvoor heeft het van de EC een miljardenboete gekregen, die het aanvecht.

Jobindex, die drie jaar geleden ook al had geklaagd, stelt dat Google via concurrentiebeperkende middelen een groot deel van de zeer competitieve Deense markt naar zich toe heeft getrokken. Volgens oprichter en topman Kaare Danielsen van Jobindex had zijn bedrijf de grootste banendatabase in Denemarken opgebouwd voordat Google for Jobs vorig jaar de lokale markt betrad. "Toch verloor Jobindex in de korte tijd na de introductie van Google for Jobs in Denemarken 20 procent van het zoekverkeer aan de service van Google", zei hij tegen persbureau Reuters.

'Schaadt arbeidsmarkten'

Door zijn eigen service bovenaan de resultatenpagina's te plaatsen, verbergt Google volgens Danielsen andere relevante vacatures voor werkzoekenden. "Dit verstikt niet alleen de concurrentie tussen wervingsdiensten, maar schaadt ook rechtstreeks de arbeidsmarkten, die van cruciaal belang zijn voor elke economie", aldus Danielsen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.