Management

Juridische zaken
google

Google in beroep tegen Europese miljardenboete Google Shopping

'Overtreding is bijzonder ernstig en moedwillig'.

21 januari 2022

'Overtreding is bijzonder ernstig en moedwillig'.

Techconcern Google heeft hoger beroep aangetekend tegen een miljardenboete van de Europese Commissie. Die legde de toezichthouder op voor het voortrekken van de eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping.

Google kreeg de boete van ruim 2,4 miljard euro in 2017. Vorig jaar werd een eerste beroep van het Amerikaanse bedrijf bij een lagere Europese rechter afgewezen. Het Gerecht van de Europese Unie noemde de overtreding van het bedrijf "bijzonder ernstig" en "moedwillig".

Het gunstig uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van rivaliserende diensten in de zoeklijsten hinderen inderdaad de vrije concurrentie, constateerde de rechtbank. Het zou het einde van sommige concurrenten kunnen betekenen en kunnen leiden tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten. Google's zoekmachine is immers heel belangrijk voor prijsvergelijkers om bezoekers te trekken. Die kijken bovendien vaak alleen naar de eerste paar 'hits'.

Gebruikers bedienen

Google hield tot nu toe steeds vol dat de zoekresultaten voor online winkelen alleen maar werden aangepast om gebruikers beter van dienst te zijn, al verwierp het Gerecht dat argument. Ook als een ander relevanter was dan Google Shopping, kreeg die laatste toch voorrang.

Direct na de uitspraak van het Gerecht gaf Google aan een beroep te overwegen, maar eerst het vonnis goed te bestuderen. Het bedrijf benadrukte bovendien dat het al veranderingen heeft doorgevoerd om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.