Overslaan en naar de inhoud gaan

Google in beroep tegen Europese miljardenboete Google Shopping

Techconcern Google heeft hoger beroep aangetekend tegen een miljardenboete van de Europese Commissie. Die legde de toezichthouder op voor het voortrekken van de eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping.
Google

Google kreeg de boete van ruim 2,4 miljard euro in 2017. Vorig jaar werd een eerste beroep van het Amerikaanse bedrijf bij een lagere Europese rechter afgewezen. Het Gerecht van de Europese Unie noemde de overtreding van het bedrijf "bijzonder ernstig" en "moedwillig".

Het gunstig uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van rivaliserende diensten in de zoeklijsten hinderen inderdaad de vrije concurrentie, constateerde de rechtbank. Het zou het einde van sommige concurrenten kunnen betekenen en kunnen leiden tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten. Google's zoekmachine is immers heel belangrijk voor prijsvergelijkers om bezoekers te trekken. Die kijken bovendien vaak alleen naar de eerste paar 'hits'.

Gebruikers bedienen

Google hield tot nu toe steeds vol dat de zoekresultaten voor online winkelen alleen maar werden aangepast om gebruikers beter van dienst te zijn, al verwierp het Gerecht dat argument. Ook als een ander relevanter was dan Google Shopping, kreeg die laatste toch voorrang.

Direct na de uitspraak van het Gerecht gaf Google aan een beroep te overwegen, maar eerst het vonnis goed te bestuderen. Het bedrijf benadrukte bovendien dat het al veranderingen heeft doorgevoerd om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in