Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Netwerkkabels

VodafoneZiggo breidt Utrechts 1Gbps-netwerk uit

Provider wil in 2020 gehele stad voorzien van 'internet van de toekomst'.

© Shutterstock
22 november 2018

Provider wil in 2020 gehele stad voorzien van 'internet van de toekomst'.

VodafoneZiggo gaat heel Utrecht in 2020 van supersnel internet voorzien. De Domstad wordt met deze upgrade van het netwerk de eerste stad in Nederland die toegang heeft tot het gigabit-netwerk. Eerder testte VodafoneZiggo het netwerk al in de Utrechtse wijk Oog in Al, en nu wil het de netwerkvoorziening dus uitbreiden naar de gehele stad.

De test die de kabelaar eerder dit jaar deed bij 20 huishoudens en bedrijven in Oog in Al met het ‘netwerk van de toekomst’ lijkt dus geslaagd. De supersnelle internettoegang die met het gigabit-netwerk kan worden behaald, kan snelheden van 1000 Mbit per seconde (ofwel 1 Gbps) aan. De ambitie van de provider is om deze snelheid in de nabije toekomst in heel Nederland te bereiken.

Met de geplande uitbreiding wordt VodafoneZiggo de eerste provider die zo'n supersnel netwerk gaat gebruiken en daarmee tegelijkertijd ook landelijke dekking heeft. Eerder al werden lokale initiatieven met 1Gbps-netwerken uitgerold in bijvoorbeeld Almere en Leeuwarden. De daarbij betrokken partijen hebben echter geen landelijke dekking. Door de dekking van VodafoneZiggo lijkt een spoedige landelijke uitrol zeer aannemelijk.

Docsis 3.1-techniek

De hogere snelheden van het 1Gbps-netwerk worden bereikt dankzij Docsis 3.1, een technologie die gebruik maakt van de bestaande tv-kabel en meer netwerkcapaciteit kan bieden dan de huidige standaard. Volgens VodafoneZiggo kunnen internetsnelheden worden bereikt tot 5 Gbps voor downloaden en 1 Gbps voor uploaden. De verbinding zou daarnaast volgens de provider nóg stabieler en veiliger zijn, en de latency lager.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Maarten Peetoom MBA 23 november 2018 09:53

Als de kwaliteit geborgd blijft ( ... ) wordt het helemaal niets. Wij hebben 200 Mb formeel maar het is regelmatig huilen met de pet op! Het zal me benieuwen. Technisch zal alles best kloppen maar kan de backbone van VZ het wel aan? In onze wijk in ieder geval niet!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.