Overslaan en naar de inhoud gaan

VodafoneZiggo breidt Utrechts 1Gbps-netwerk uit

VodafoneZiggo gaat heel Utrecht in 2020 van supersnel internet voorzien. De Domstad wordt met deze upgrade van het netwerk de eerste stad in Nederland die toegang heeft tot het gigabit-netwerk. Eerder testte VodafoneZiggo het netwerk al in de Utrechtse wijk Oog in Al, en nu wil het de netwerkvoorziening dus uitbreiden naar de gehele stad.
Netwerkkabels
© Shutterstock
Shutterstock

De test die de kabelaar eerder dit jaar deed bij 20 huishoudens en bedrijven in Oog in Al met het ‘netwerk van de toekomst’ lijkt dus geslaagd. De supersnelle internettoegang die met het gigabit-netwerk kan worden behaald, kan snelheden van 1000 Mbit per seconde (ofwel 1 Gbps) aan. De ambitie van de provider is om deze snelheid in de nabije toekomst in heel Nederland te bereiken.

Met de geplande uitbreiding wordt VodafoneZiggo de eerste provider die zo'n supersnel netwerk gaat gebruiken en daarmee tegelijkertijd ook landelijke dekking heeft. Eerder al werden lokale initiatieven met 1Gbps-netwerken uitgerold in bijvoorbeeld Almere en Leeuwarden. De daarbij betrokken partijen hebben echter geen landelijke dekking. Door de dekking van VodafoneZiggo lijkt een spoedige landelijke uitrol zeer aannemelijk.

Docsis 3.1-techniek

De hogere snelheden van het 1Gbps-netwerk worden bereikt dankzij Docsis 3.1, een technologie die gebruik maakt van de bestaande tv-kabel en meer netwerkcapaciteit kan bieden dan de huidige standaard. Volgens VodafoneZiggo kunnen internetsnelheden worden bereikt tot 5 Gbps voor downloaden en 1 Gbps voor uploaden. De verbinding zou daarnaast volgens de provider nóg stabieler en veiliger zijn, en de latency lager.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in