Innovatie & Strategie

Netwerken
netwerkkabels

VodafoneZiggo test 1Gbps-netwerk

‘Netwerk van de toekomst’ moet in 2020 de norm worden in Nederland.

© Prysmian Group
22 augustus 2018

‘Netwerk van de toekomst’ moet in 2020 de norm worden in Nederland.

VodafoneZiggo test in de Utrechtse wijk Oog in Al bij 20 huishoudens en bedrijven het ‘netwerk van de toekomst’. De supersnelle internettoegang die daar wordt geboden, kan snelheden van 1000 Mbit per seconde (ofwel 1 Gbps) aan, een snelheid die men in de nabije toekomst in heel Nederland wil kunnen bereiken.

“Wij bouwen vandaag al aan het netwerk van de toekomst”, zegt Eben Albertyn, technisch directeur van VodafoneZiggo. “Want de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden talloze nieuwe, slimme mogelijkheden die ons leven gaan verrijken. Dat vraagt veel van onze netwerken op gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid. En dat is precies wat wij laten zien in deze pilot in Utrecht waar we de snelheid verhogen tot wel 1 Gbit/s.”

Dankzij Docsis 3.1

De hogere snelheden in de pilot kunnen worden bereikt door Docsis 3.1, een technologie die gebruik maakt van de bestaande tv-kabel en meer netwerkcapaciteit kan bieden dan de huidige standaard. Volgens VodafoneZiggo kunnen in de test internetsnelheden worden bereikt tot 5 Gbps voor downloaden en 1 Gbps voor uploaden. De verbinding zou daarnaast volgens de provider nóg stabieler en veiliger zijn, en de latency lager.

Niet de eerste, wel de grootste

De kabelaanbieder is niet de eerste provider die een 1gb-netwerk gaat gebruiken. Eerder al werd hiermee op lokaal niveau begonnen in bijvoorbeeld Almere en Leeuwarden. VodafoneZiggo is wel de eerste kabelaar die het test en tegelijkertijd landelijke dekking heeft, zodat bij een succesvolle testperiode een landelijke uitrol meer potentie lijkt te hebben en slechts een kwestie van tijd lijkt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.