Overslaan en naar de inhoud gaan

Vestager ziet haar gelijk in Facebook-storing

Eurocommissaris Margrethe Vestager ziet in de grote Facebook-storing een bevestiging voor de strategie van Brussel om de macht van grote techbedrijven en hun platformen in te perken. "#facebookdown vertelt ons 2 dingen", geeft de antitrusttopvrouw aan in een tweet.
Vestager (dec 2020)
© EC
EC

Ten eerste, zo argumenteert Vestager, zijn er alternatieven en keuzes in de techmarkt nodig. "We moeten niet vertrouwen op een handjevol grote spelers, ongeacht wie ze zijn." Dit aanpakken, is het doel van de DMA (de Digital Markets Act), stipt ze aan in haar tweet. De urenlange storing heeft naast social network Facebook en de daarop draaiende chatdienst Messenger, ook de ooit overgenomen social networks WhatsApp en Instagram geveld.

EU-voorstellen tegen Big Tech

Vestager, die gaat over mededinging in de Europese Unie én de digitale markt daar, ziet zich dus gesterkt in haar aanpak van techreuzen. Door de problemen van Facebook en apps van dat bedrijf maandagavond zijn miljarden gebruikers wereldwijd getroffen. Sommigen weken uit naar concurrenten als Twitter en Signal, en sommigen zelfs naar het ouderwetse 1-op-1 telecommunicatiemiddel van sms.

De EC-powervrouw probeert al jaren de macht van de grote internetbedrijven die bekendstaan als Big Tech te beteugelen. Al te grote afhankelijkheid van enkele reuzen maakt kwetsbaar, vindt ze. "Wie het ook zijn." De Deense chef mededinging van de commissie wil dat gebruikers meer te kiezen krijgen. Dat is precies wat ze voorheeft met de voorstellen die ze vorig jaar heeft gedaan, zegt ze. Die worden op het ogenblik besproken door het Europees Parlement en de EU-landen.

Telefoon of offline

Het tweede ding dat de grote Facebook-storing volgens Vestager duidelijk maakt, is dat er "soms niets beter is dan met elkaar praten ... gewoon aan de telefoon of ... offline :) ".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in