Overslaan en naar de inhoud gaan

EC-powervrouw Vestager behoudt antitrustpositie

De taakverdeling van de nieuwe Europese Commissie, onder leiding van voorzitter Ursula von der Leyen, is bekend gemaakt. Eurocommissaris Margrethe Vestager blijft de scepter zwaaien over mededinging, waaronder de antitrustzaken tegen Google. Daarnaast krijgt de opvolgster van antitrustcommissaris Neelie Kroes de coördinatie toebedeeld over de Europese agenda voor het digitale tijdperk.
Eurocommissaris Margrethe Vestager
© EC
EC

Von der Leyen heeft vandaag de portefeuilleverdeling binnen de nieuw aangetreden Europese Commissie (EC) bekendgemaakt. De voorzitter presenteert haar evenwichtige, agile en moderne Commissie, die in haar visie wordt geleid met vastberadenheid en duidelijk focus op urgente problemen, om daar antwoorden op te geven. "Centraal in ons werk staat de noodzaak om de klimatologische, technologische en demografische veranderingen aan te pakken die onze maatschappijen en onze levenswijze transformeren."

Politiek, tech en maatschappij

Hierbij spelen nieuwe politieke verhoudingen en gevoelens van onbehagen en angst "in veel gemeenschappen in heel Europa", verklaart de EC-voorzitter in de bekendmaking van de portefeuilleverdeling. Zij stelt dan ook dat het aan de Europese Unie is om het voortouw te nemen in de transitie naar een gezonde planeet en een nieuwe digitale wereld. "Dit is echter alleen mogelijk door mensen te verenigen en onze unieke sociale markteconomie aan te passen aan de nieuwe ambities."

Eurocommissaris Margrethe Vestager, die in de Commissie Juncker al de portefeuille Mededinging had, behoudt deze taak maar wordt daarbij ook 'gepromoveerd' tot uitvoerend vicevoorzitter. Zij bekleedt daarmee één van drie posities die een dubbele functie hebben. Naast hun taken als commissaris zullen deze drie ook dienen als vicevoorzitter en in die rol verantwoordelijk zijn voor een van de drie kernthema's op de agenda van Von der Leyen. Deze drie kernthema's zijn de Europese Green Deal, de realisering van een economie "die werkt voor de mensen", en "de coördinatie van de agenda voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk".

Afhankelijkheid, inhaalslag

Laatstgenoemde wordt dus toevertrouwd aan de Deens politica Vestager, die daarnaast als commissaris belast blijft met mededinging. In die al jaren bekleedde rol van antitrustwaakhond heeft de powervrouw ook grote Amerikaanse techbedrijven onderzocht en aangepakt, soms met miljardenboetes. Het belang van technologie, digitalisering en afhankelijkheid daarvan staat hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie. Regulering maar ook achterstand spelen daarbij.

Von der Leyen: "De digitalisering heeft enorme gevolgen voor de manier waarop we leven, werken en communiceren. Op sommige gebieden moet Europa een inhaalbeweging maken (bijvoorbeeld in b2c) terwijl we op andere gebieden koplopers zijn (bijvoorbeeld in b2b). We moeten zorgen dat onze interne markt [de Europese single market - red.] klaar is voor het digitale tijdperk, we moeten optimaal gebruikmaken van kunstmatige intelligentie en big data, we moeten zorgen voor een betere cyberbeveiliging en we moeten hard werken om onze technologische soevereiniteit te versterken."

De digitale portefeuille van de EC lag in de vorige bezetting bij Eurocommissaris Mariya Gabriel, die zich nu richt op jongeren. Zij krijgt van Von der Leyen de portefeuille Innovatie en Jeugd toebedeeld. Vestager spreekt haar blijdschap uit over de nieuwe taken die ze nu voor zich heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in