Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Facebook

SMS maakt comeback tijdens WhatsApp-storing

KPN: tijdens piek WhatsApp-storing verviervoudiging sms-verkeer.

© AG Connect
5 oktober 2021

KPN: tijdens piek WhatsApp-storing verviervoudiging sms-verkeer.

Tijdens de urenlange storing bij WhatsApp, Facebook, Messenger en Instagram heeft de aloude sms een tijdelijke comeback gemaakt. Het sms-verkeer in Nederland nam "significant" toe, meldt telecomconcern KPN. Tijdens de piek verstuurden klanten in Nederland vier keer zoveel sms'jes als op een normale maandagavond.

De apps van Facebook kregen maandag rond 17.30 (Nederlandse tijd) te maken met een wereldwijde storing. Pas rond middernacht werd het weer mogelijk in te loggen op Facebook en Instagram. WhatsApp, dat ook onder het socialmediaconcern valt, werkte een uur later ook weer.

Niet overbelast

KPN merkte vanaf het begin van de storing al dat het drukker was dan normaal met sms-berichten. De piek werd rond 22.00 uur bereikt, zegt een woordvoerder. Overbelast raakten de systemen niet, want verzonden berichtjes kwamen volgens de zegsman goed aan. "Wat dat betreft hebben we goede infrastructuur. We zaten er wel extra bovenop om te kijken of alles goed is gegaan."

Naast sms hebben ook diverse andere communicatiemiddelen een flinke oppepper gekregen door het platliggen van Facebook, Instagram, WhatsApp, Facebook Messenger en andere diensten van 's werelds grootste social network. Toen die digitale diensten maandag urenlang uit de lucht waren, weken gebruikers massaal uit naar alternatieven zoals Signal. Die chatapp zag "miljoenen" nieuwe gebruikers. Telegram, een andere belangrijke chatdienst, heeft nog geen cijfers bekendgemaakt.

Twitter wel wat overbelast

Ook op Twitter was het druk. Onder de noemer #FacebookDown hielden Twitteraars elkaar op de hoogte, en probeerden ze samen de tijd te doden. Twitter had het daardoor moeilijk om op de been te blijven. "Soms maken meer mensen dan anders gebruik van Twitter. We bereiden ons voor op deze momenten, maar nu ging het niet precies zoals gepland. Sommigen hebben misschien problemen gehad bij het zien van antwoorden en persoonlijke berichten", liet Twitter weten.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Henk Bangma 05 oktober 2021 13:54

Ik heb geen WhatsApp en ontvang dus nog geregeld SMS'jes.
Maar gisteravond ontving ik ze in drie of viervoud. Overigens van een en dezelfde zender.
Hebben meer dit gehad?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.