Overslaan en naar de inhoud gaan

Verborgen microfoon in Google's Nest-bewakingssysteem

Google bevestigt de ontdekking van technieuwssite Android Authority dat zijn Nest Guard device een microfoon aan boord heeft die momenteel niet geactiveerd is. Het is een opt-in feature, verklaart Google over de ingebouwde microfoon die nergens expliciet wordt genoemd. Het plan van de Nest-maker is om gebruikers de functionaliteit van Google Assistant te bieden wat dan met een software-update wordt geactiveerd.
Nest-bewakingssysteem
© Google
Google

Het alarmsysteem Nest Secure van Google blijkt een microfoon te hebben die niet voorkomt in de officiële tech-specificaties, heeft Android Authority ontdekt. Het technieuwsblog merkt op dat Google's spraakgestuurde assistent al wel valt te gebruiken voor dat bewakingssysteem, maar dat daarvoor dan nog een apart device nodig is om te kunnen luisteren naar spraakcommando's. Zo'n device is dan bijvoorbeeld een Android-smartphone of een Google Home slimme luidspreker.

Luisteren naar 'hotwords'

Het Nest Guard-basisstation voor het Secure-bewakingssysteem dat Google biedt blijkt echter ook zelf te kunnen luisteren. Het kernapparaat heeft namelijk wel degelijk een microfoon ingebouwd, die echter tot op heden niet is geactiveerd. Google verklaart hierover dat zijn Google Assistant een opt-in feature is van het Nest-bewakingssysteem en dat het dit gaat ontsluiten voor gebruikers.

Mensen met een Nest Guard kunnen een e-mail van Google verwachten met daarin instructies hoe zij deze voorheen niet gecommuniceerde functie kunnen activeren en gebruiken. Zodra de microfoon is ingeschakeld, luistert het apparaat constant maar alleen voor de activeringswoorden 'Ok Google' of 'Hey Google'. Pas na het herkennen van die 'hotwords' wordt stemdata verstuurd naar Google's servers voor analyse (ofwel spraakherkenning) en opslag.

Privacy in gedachten

De internetreus benadrukt dat alle devices die Google Assistant hebben ingebouwd, zijn ontworpen met privacy in gedachten. Waarom Google dan de beoogde assistentfunctie niet heeft gecommuniceerd en waarom het de microfoon niet noemt in de specificaties van het apparaat blijft vooralsnog onduidelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in