Beheer

Storage
harde schijf, beschadigd

Veel harde schijven houden het geen 3 jaar vol

Grootschalige HDD-analyse bevestigt eerder geconstateerde trend van kortere levensduur.

Kapotte harde schijf © CC0 - Flickr.com htomari
8 mei 2023

Grootschalige HDD-analyse bevestigt eerder geconstateerde trend van kortere levensduur.

Het grote opslagonderzoek van cloudbedrijf Backblaze heeft in het eerste kwartaal van 2023 opvallende resultaten opgeleverd. Moderne harde schijven lijken inderdaad minder lang mee te gaan, wat in maart al naar voren kwam uit een aanmerkelijk kleiner onderzoek door datareddingsbedrijf Secure Data Recovery (SDR). Backblaze vond de levensduur die SDR constateerde laag, maar heeft nu zelf soortgelijke uitkomsten.

Het onderzoek naar fouten en levensduur van harde schijven (HDD's) heeft in het geval van SDR een gemiddelde levensverwachting van twee jaar en tien maanden opgeleverd. Die conclusie is getrokken op basis van analyse van het bescheiden aantal van 2007 harde schijven. Toen Backblaze dat zag, dacht het dat dat te laag was, blogt het bedrijf nu, maar de data uit het eigen onderzoek zorgden voor verbazing.

Maar 2,5 jaar

Backblaze komt namelijk tot de conclusie dat de gemiddelde levensduur van zijn HDD's uitkomt op slechts twee jaar en zes maanden. De aanbieder van cloudopslag heeft hierbij een totaal van 17.155 harde schijven geanalyseerd.

Het valt daarbij op dat HDD's met kleinere opslagcapaciteiten (zoals één, anderhalf of twee terabyte) langer meegaan dan exemplaren met veel opslagruimte (zoals twaalf en veertien TB). De technologie die de grotere capaciteiten mogelijk maakt, lijkt dus gevoeliger voor fouten. Uit de bescheiden analyse van SDR was dit ook al naar voren gekomen.

Uitgediend en nog draaiende

In het geval van Backblaze zijn er echter geen kleine HDD's (van één, anderhalf, twee, drie of zelfs vijf TB) meegenomen in het onderzoek van het eerste kwartaal dit jaar. Die modellen zijn niet langer in gebruik en qua uitval dus 'afgerond', legt het bedrijf uit. De modellen met flink ruimere opslagcapaciteit doen nu dienst en moeten nog gaan uitvallen. Afhankelijk van wanneer ze dat precies gaan doen, kan dat de uitkomst van gemiddelde levensduur dus beïnvloeden - in negatieve of juist positieve zin.

Lees meer over
2
Reacties
Dre at Home 15 mei 2023 12:00

Van mijn foto's heb ik minimaal 3 backups.
Het is heel simpel: Hoeveel waarde hecht je aan je belangrijkste data en hoeveel heb je er voor over?
Ik heb tot nu toe alleen nog 2 en 3TB schijven in gebruik, de meeste zijn 2TB.
Er zijn bij ons ook 2TB schijven stuk gegaan, maar meer 3TB. Ik beheer ook de (professionele) data van een van de kids.

Bop 09 mei 2023 16:52

Al 2 keer gehad dat een HDD in gebruik als BACK-UP het begaf, terwijl de interne HDD het gewoon nog steeds doet.
Ik moet toegeven dat ik daardoor nu al een tijdje geen reserve heb, en mijn hart vasthoud.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.