Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: IT-arbeidsmarkt had in 2020 beperkt last van coronacrisis

Het aantal IT’ers is ook in 2020 weer gegroeid, ondanks de coronacrisis. Aan het einde van het jaar waren er 372.000 IT’ers in loondienst en 71.000 zelfstandigen met een ICT-beroep, meldt het UWV in zijn ICT-barometer over 2020. Maar hoewel het aantal vacatures iets daalde, is er nog altijd sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Dat het aantal ICT’ers in 2020 groeide en naar verwachting in 2021 ook weer groeit, is volgens het UWV niet vreemd. “Door de coronacrisis krijgt de digitaliseringsbehoefte van consumenten en het bedrijfsleven een extra duw”, schrijft het UWV in zijn ICT-barometer.

Arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV vindt die stijging dan ook niet verrassend. “We zagen wel dat de spanning op de arbeidsmarkt even iets afnam in 2020, maar er blijft sprake van een krappe markt. En er waren al trends dat bedrijven meer behoefte hebben aan ICT-dienstverlening. Dus in die zin is het wel te verklaren dat de spanning toeneemt en dat het aantal ICT’ers groeit.”

Het overgrote deel van de ICT’ers is werkzaam in software- en applicatieontwikkeling: 277.000 Nederlandse ICT’ers werkt in deze sector. Maar ondanks dat grote aantal is er geen sprake van een verzadigde markt, zegt De Wit. “Ze staan juist op de lijst met meest kansrijke beroepen. Ontwikkeling vraagt een zekere specialisatie: je moet vragen vertalen naar een applicatie en kunnen programmeren. Dus daar is zeker veel vraag naar.”

Impact coronacrisis

Toch had de coronacrisis wel enige invloed op de ICT-branche. Zo nam het aantal ICT’ers in de WW in de eerste vier maanden van de eerste lockdown – die in maart 2020 begon – toe. En ook het aantal vacatures daalde na die eerste lockdown. “Dat heeft te maken met bedrijven die toen even pas op de plaats maakten”, verklaart De Wit. “Opdrachten gingen in de koelkast en bedrijven namen even minder mensen aan.”

Volgens een ledenonderzoek van NLdigital en de Conjunctuur-enquête van het CBS had de coronacrisis voor een groot deel van de bedrijven ook impact op de omzet. 23% van de bedrijven in de ICT-dienstverlening gaf eind 2020 aan dat de waarde van hun opdrachten of orders in de afgelopen drie maanden was afgenomen, tegenover 10% eind 2019. Dit heeft vooral te maken met de financiële omstandigheden van klanten.

Nog steeds een krappe markt

In de tweede helft van het jaar krabbelde markt echter weer op, ziet het UWV. Sinds juli is er sprake van een dalende trend van het aantal ICT’ers in de WW en het aantal vacatures groeit sinds het derde kwartaal weer licht. Daarmee zijn de uiteindelijke verschillen met de markt voor de lockdown miniem: het aantal ICT’ers in de WW is in maart 2021 3% hoger dan in maart 2020, en het aantal vacatures kwam uiteindelijk 17% lager uit dan in 2019.

De IT-arbeidsmarkt blijft dan ook nog altijd zeer krap, ziet het UWV. Zeker in regio’s rondom de grote steden, zoals Groot-Amsterdam, Haaglanden, Midden-Utrecht en Zuidoost-Brabant is sprake van een zeer grote krapte. Bovendien blijkt bij meer dan de helft van de ICT-bedrijven waar tijdens de coronatijd nieuwe vacatures zijn ontstaan sprake van moeilijk vervulbare vacatures.

Bedrijven zoeken volgens het UWV nu met name naar ICT’ers met specialistische kennis. Het gaat dan bijvoorbeeld om programmeurs die met specifieke talen als Java, PHP of JavaScript kunnen werken, BI-specialisten en ICT-architecten.

Meer kansen voor omscholers

De Wit verwacht dat de markt zich in 2021 verder gaat herstellen. “Dus voor heel veel functies blijft dit ook een zeer krappe arbeidsmarkt. Ik hoop dat het herstel zich dan ook gaat vertalen naar meer kansen voor zij-instromers. Het was voor hen even wat minder door de coronacrisis, maar het trekt nu alweer iets meer aan. En als we straks weer naar kantoor mogen, kunnen ze weer ingewerkt worden op locatie. Ik verwacht dat dat ook gaat helpen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in