Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitknop voor iPhone-vertraging werkt slechts tijdelijk

De aankomende iOS-versie 11.3 brengt de uitknop die Apple-CEO Tim Cook heeft beloofd aan gebruikers. Zij kunnen daarmee de prestatievermindering voor iPhones met oudere accu's uitschakelen. Tenminste, tot de volgende crash.
Apple iPhone S6
© CCO / Flickr
CCO / Flickr

De publieke bèta van iOS 11.3 wordt nu door diverse enthousiastelingen en tech-testers uitgeprobeerd. De eerder door CEO Tim Cook beloofde uitknop is één van de verbeteringen in deze aankomende release van Apple's mobiele besturingssysteem. Gebruikers krijgen daarmee zelf de keuze of zij hun iPhones soms vertraagd willen zien, of niet. De bèta geniet hierom dan ook warme belangstelling.

Tekort schieten

De uitknop schakelt de processorvertraging voor iPhones met oudere, versleten accu's uit. Apple heeft dit stilletjes doorgevoerd omdat bleek dat oudere iPhones (specifiek die van de 6e en 7e generatie) niet goed konden omgaan met piekvermogen, wat tot algeheel toesteluitval kon leiden. Een oudere accu schiet dan namelijk tekort, ongeacht hoe vol of leeg de lading is op het moment dat de processor een piek wil halen.

In iOS 11.3 krijgen gebruikers na een eventuele toesteluitval een melding van deze crash (nadat de resulterende reboot is uitgevoerd natuurlijk). Daarbij valt er in de Batterij-sectie van de Instellingen meer informatie te vinden en de nieuwe uitknop. Het activeren daarvan geeft nog een extra keuzevenster met daarbij de waarschuwing dat dit uitschakelen kan leiden tot onverwachte crashes.

Vermogen versus stabiliteit

Het definitief activeren van de uitknop is vervolgens niet meer ongedaan te maken, schrijft tech-auteur Adrian Kingsley-Hughes op ZDnet. Hij heeft de publieke bèta van iOS 11.3 aan de tand gevoeld en daarbij de iPhone-uitval door een versleten batterij expliciet getest. Zijn werk levert nog een bijzondere ontdekking op. Het afknijpen (throttling) van de processor wordt namelijk weer ingeschakeld na een eventuele crash.

De uitknop is dus geen definitieve uitschakeling van de omstreden iPhone-vertraging. Gebruikers krijgen weliswaar de keuze, voor iets dat Apple eerst zelf had bepaald en stilletjes had doorgevoerd. De keuze is echter tussen prestatieniveau en stabiliteit. En bovendien is de keuze slechts van tijdelijke aard: tot de volgende toestelcrash, wat bij een versleten accu een kwestie van tijd kan zijn.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in