Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter start eigen Tor-dienst

Twitter is een eigen Tor-dienst gestart, zodat gebruikers in landen waar sprake is van censuur of blokkades toch toegang kunnen krijgen tot het sociale medium. Met Tor (The Onion Router) wordt internetverkeer door diverse servers geleid, waardoor het lastiger is om het verkeer te achterhalen. Daardoor is het mogelijk om anoniem over het internet te surfen en is het voor websites niet mogelijk om te achterhalen waar een gebruiker zich fysiek bevindt.
Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe Tor-dienst van Twitter werd aangekondigd door Alec Muffett, een cybersecurityexpert en ontwerper van de Enterprise Onion Toolkit. Hij deelde in een tweet het webadres voor de dienst, waar hij zelf ook aan meegewerkt heeft. Hij stelt dat de nieuwe dienst meer "privacy, integriteit, vertrouwen en 'on-blokkeerbaarheid'" biedt voor mensen wereldwijd die Twitter gebruiken om te communiceren. Een woordvoerder van Twitter bevestigt het nieuws tegenover Motherboard en zegt dat het beschikbaar maken van hun dienst een "constante prioriteit is" voor het bedrijf.

De nieuwe dienst is mede ingegeven door de blokkade van Twitter in Rusland, waar op 4 maart door het Russische persbureau Tass over werd bericht. Volgens de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor heeft Twitter regels over het "niet oproepen tot rellen, extremistische activiteiten en deelname aan massale (publieke) activiteiten" overtreden. De gedachtegang is nu dat Russische gebruikers met de Tor-dienst wel toegang kunnen houden tot Twitter. Of dat daadwerkelijk zo is, hangt echter af van de beschikbaarheid van Tor in Rusland. 

Snel veel verkeer

Dat Muffett het nieuws als eerste bekend maakt, heeft volgens hem te maken met eerdere ervaringen van Facebook en BBC. Beide diensten creëerden eerder al Tor-websites en bij dergelijke grote aankondigingen ontstaat snel veel verkeer. Aangezien Twitter Safety veel gebruikers heeft en er een 'wereldwijde crisis' is, leek zo'n grote aankondiging hem niet verstandig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in