Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook stelt zich open voor Tor-gebruik

De bedoeling van deze verrassende zet is niet dat gebruikers zich anoniem op het sociale netwerk begeven, want eenmaal op de site van Facebook aangekomen moeten ze nog steeds gewoon met hun eigen account-gegevens inloggen. Het voordeel dat de nieuwe site gebruikers biedt, is dat hun verbinding met Facebook door gebruik van het Tor-netwerk voor derden niet meer aan hun identiteit te koppelen is. Dat is van groot belang voor gebruikers die moeten vrezen voor bemoeienis van de overheid.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zoals bijvoorbeeld in China, waar gebruik van Facebook verboden is. Maar het kan natuurlijk ook plezierig zijn voor jihad-liefhebbers, die liever niet hebben dat de overheid hun pseudonieme Facebook-identiteit kan koppelen aan hun werkelijke persoon. Facebook is hiermee de eerste van de grote Internet-bedrijven die zich daadwerkelijk openstelt voor gebruik via het Tor-netwerk.

Onvoorspelbare omweg

Het Tor-netwerk is een netwerk van servers die via het IP-protocol te verzenden datapakketjes zwaar versleutelen en via een onvoorspelbare omweg verzenden. Daarmee wordt het voor commercieel of politiek geïnspireerde trackers nagenoeg onmogelijk om de pakketjes te koppelen aan verzendende of ontvangende IP-adressen.

Technisch gesproken was Facebook altijd al op die manier te benaderen, maar daarna verliep het gebruik wel heel moeizaam. Gebruikers moesten zich extra identificeren omdat ze door Facebook werden gezien als aanwezig op een ongebruikelijke locatie (namelijk de locatie van de laatste server in de Tor-keten). Soms werd ook de verbinding als gevolg van de beveiligingssystematiek van Facebook, domweg verbroken.

Maar aan die ongemakken maakt Facebook nu dus zelf een eind, tot denkelijk verdriet van Xi Jinping en Google Adsense.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in