Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Nederlandse miljoenenboete voor Apples App Store

iOS-winkeluitbater Apple voldoet nog altijd niet aan eisen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt. De Nederlandse toezichthouder heeft vorig jaar bepaald dat dating-apps in Nederland een alternatieve betaaloptie moeten krijgen van Apple. Vorige week is hiervoor de eerste dwangsom gevorderd, omdat Apple niet aan de eisen heeft voldaan. Dat is nu nog steeds het geval.
dating-app
© Tinder
Tinder

De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft eind december een zogeheten last onder dwangsom opgelegd aan Apple. Vanwege de timing vlak voor kerst heeft het bedrijf tot 15 januari de tijd gekregen om benodigde aanpassingen door te voeren in zijn App Store en de voorwaarden daarvoor. Ondanks bepaalde wijzigingen op het gebied van andere betaalopties, voor dating-apps in Nederland, heeft het Amerikaanse bedrijf tot op heden niet voldaan aan de ACM-eisen.

Vage toezegging aan developers

De Nederlandse toezichthouder heeft onderzoek gedaan naar voorwaarden die Apple stelt en mededelingen die het bedrijf heeft gedaan op de dag vóór het verstrijken van de deadline (15 januari). Dit betreft publieke mededelingen en communicatie naar app-developers. In eerstgenoemde heeft de uitbater van de App Store voor iOS verklaard dat makers van dating-apps 'interesse kunnen uiten' voor alternatieve betaalsystemen.

Dit betekent dus dat dating-apps voor hun in-app aankopen (van bijvoorbeeld superlikes en boosts) aan Apple mogen laten weten dat ze mogelijk een ander, non-Apple betaalsysteem willen gebruiken. Zo'n alternatieve betalingsmogelijkheid is er nog niet en het is onbekend op welke termijn Apple dat dan zou aanbieden.

ACM: niet voldaan

Daarmee heeft Apple nu dus niet gedaan wat de ACM eist, legt de toezichthouder uit aan AG Connect. "15 januari moest het gewoon voldoen, punt", zegt woordvoerder Murco Mijnlieff. "Dus andere betaalsystemen hébben." Niet polsen of en wie er interesse heeft. Niet beloven om er op een gegeven, nog onbepaald moment mee te komen. Ondertussen loopt nog wel de procedure die Apple heeft aangespannen om het ACM-besluit aan te vechten.

Nu, in de tweede week na de deadline voor de eerste miljoenenboete, is de tweede dwangsom 'gevallen'. De ACM bevestigt aan AG Connect dat de situatie ongewijzigd is. In december heeft de voorzieningenrechter bepaald dat Apple 5 miljoen euro verschuldigd is voor elke week na 15 januari dat het niet voldoet aan de ACM-eisen. Deze dwangsommen lopen op tot een maximum van 50 miljoen euro, ofwel 10 weken lang. Apple draait zo'n 1,8 miljard euro winst per week, bleek al uit de resultaten van het 2021-slotkwartaal.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in