Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede lichting internetsatellieten SpaceX succesvol gelanceerd

SpaceX heeft de tweede lichting van zijn Starlink-satellieten succesvol gelanceerd. Het bedrijf stuurde gisteren zestig satellieten de ruimte in, die samen met de al aanwezige exemplaren een breedbandnetwerk moeten gaan vormen. Uiteindelijk moeten 42.000 satellieten van het bedrijf in een baan om de aarde draaien.
SpaceX Starlink lancering
© SpaceX
SpaceX

De lancering van de satellieten was gisteren live te volgen via een webcast van het bedrijf. Ongeveer een uur later deelde SpaceX aan de hand van een korte video op Twitter de succesvolle loskoppeling van de satellieten. 

Netwerk van 42.000 satellieten

In totaal draaien er nu 120 satellieten van SpaceX om de aarde heen. Met de al aanwezige satellieten werd in oktober al een succesvol internetknooppunt opgezet, waarmee CEO Elon Musk een tweet kon versturen. De satellieten maken daarvoor verbinding met grondstations ter grootte van een pizzadoos. 

Het netwerk is echter verre van klaar. Musk wil uiteindelijk 42.000 satellieten in een baan om de aarde laten draaien, om zo overal ter wereld internettoegang te leveren. Of dat ook lukt, hangt af van de Amerikaanse FCC. Die moeten nog toestemming geven voor de lancering van 30.000 exemplaren.

SpaceX heeft al wel goedkeuring voor 12.000 satellieten. Over zes jaar moeten de eerste 6.000 op hun plek zijn gebracht. 

Concurrentie

SpaceX is niet het enige bedrijf dat aan internettoegang via satellieten werkt. Ook Amazon, Facebook en OneWeb richten zich hierop. OneWeb is echter één van de weinige andere bedrijven die al satellieten heeft gelanceerd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in