Innovatie & Strategie

Netwerken
raketlancering

SpaceX wil veel meer internetsatellieten rond de wereld

Ruimtebedrijf van Elon Musk wil nog eens 30.000 Starlink-satellieten lanceren.

© SpaceX
17 oktober 2019

Ruimtebedrijf van Elon Musk wil nog eens 30.000 Starlink-satellieten lanceren.

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft toestemming gevraagd om nog eens 30.000 Starlink-satellieten in een baan om de aarde te brengen. Met deze satellieten wil het bedrijf overal ter wereld toegang tot het internet bieden.

SpaceX stuurt sinds mei dit jaar zijn Starlink-satellieten de ruimte in. Het ruimtevaartbedrijf had al toestemming voor de lancering van 12.000 exemplaren gekregen van de International Telecommunication Union (ITU) en de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission). Maar nu wil het bedrijf dus nog meer satellieten de ruimte in sturen, meldt MIT Technology Review. Aanzienlijk meer.

Meerjarenproject

In totaal heeft SpaceX twintig aanvragen gedaan, elk voor 1.500 satellieten. Die satellieten komen op verschillende afstanden in een baan om de aarde, wisselend tussen 328 kilometer en 579 kilometer hoogte.

Met het project hoopt het bedrijf overal ter wereld internettoegang te leveren, ook in gebieden waar dat nu niet mogelijk is. In mei lanceerde het bedrijf de eerste zestig satellieten. Over zes jaar moet de helft van de al toegestane satellieten in een baan om de aarde draaien. Wanneer de extra 30.000 de ruimte in moeten gaan, is nog onduidelijk.

Waarom extra satellieten?

Het netwerk moet dus al uit behoorlijk wat satellieten bestaan. Maar waarom zijn er dan nog meer nodig voor de ambities van SpaceX? Allereerst zorgen meer satellieten voor een betere dekking, net zoals meer zendmasten voor een betere dekking van mobiel internet zorgen.

Bovendien is iedere Starlink-satelliet geoptimaliseerd om een vast aantal gebruikers van internet te voorzien. Hoeveel gebruikers dat precies zijn, is echter onbekend. Toch vindt Brian Weeden, directeur van program planning bij de Secure World Foundation, het wel erg veel satellieten. "Het is moeilijk om te zeggen of dit aantal satellieten nodig is zonder meer details te zien."

SpaceX is overigens niet het enige bedrijf dat aan internetsatellieten werkt. Ook Amazon en Facebook zijn hiermee aan de slag gegaan.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.