Overslaan en naar de inhoud gaan

Elon Musk schiet 60 internetsatellieten tegelijk af

Elon Musk - eigenaar van ruimtevaartorganisatie Space X - liet zaterdag met een Tweet weten dat de eerste 60 satellieten van het wereldomspannend netwerk Starlink - dat overal ter wereld dekking moet brengen - klaar staan voor lancering.
Elon Musk
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Als alle goed gaat vertrekken ze ergens deze week - waarschijnlijk woensdag - naar hun plek in een voor communicatiesatellieten heel lage baan om de aarde. De operatie waarmee de 12.000 satellieten worden gelanceerd neemt vele jaren in beslag. De Amerikaanse toezichthouder FCC heeft SpaceX toestemming gegeven twee groepen satellieten te lanceren in het Starlik-project. De eerste tranche bestaat uit een groep van 4409 kunstmanen. Bestemd voor een iets lagere baan gaan dan nog eens 7518 satellieten de ruimte in. Musk verwacht in 6 jaar de helft van de apparatuur te hebben gelanceerd.

De eerste 60 zijn volgens Musk wel production design, maar hebben nog niet alle features die ze nodig hebben voor de slimme interactie tussen de satellieten die uiteindelijk voor de volledige dekking moet zorgen. Zo kunnen ze wel manouvreren en communiceren met de aarde, maar is communicatie tussen de satellieten nog niet mogelijk. Uiteindelijk zal deze serie vooral voor demonstratie dienen om de plannen te kunnen verfijnen. Daarbij is ingecalculeerd dat er met de eerste 60 het nodige mis zal gaan.

Buiten SpaceX werken ook onder meer Facebook en Aamazon aan hun eigen wereldomspannend internet-netwerk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in