Management

Branche
datacenter

Tweede Kamer eens over landelijke regels datacenters

Landelijke regels voor gebruik water en energie, en betere naleving duurzame beloftes. 

© CC BY 2.0 - Flickr.com Robert Scoble
7 oktober 2022

Landelijke regels voor gebruik water en energie, en betere naleving duurzame beloftes. 

De Tweede Kamer heeft woensdag ingestemd met het voorstel van D66 om voorwaarden te stellen aan het gebruik van water en energie voor datacenters. Ook moet er landelijk beleid komen voor hyperscale datacenters.

In de Tweede Kamer werden deze week meerdere moties rondom datacenters aangenomen, waaronder een van de ChristenUnie over betere naleving en juridische borging van de duurzame beloften van hyperscale datacenters. De Tweede Kamer wil ook dat de regering onderzoekt of er een maximum kan worden gesteld aan waterverbruik.

Ook een voorstel van D66 om voorwaarden te stellen aan datacenters, waaronder het gratis terugleveren van restwarmte, kreeg steun van de meerderheid. De partij wil dat er een einde komt aan de lappendeken aan regelgeving van lokale overheden voor datacenters, waarbij provincies en gemeenten elk eigen regels stellen. Ook daar ging de Tweede Kamer in mee. Voor de bouw van hyperscale datacenters moet volgens de Tweede Kamer landelijk beleid worden gevormd.

Het is aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt. Een voorstel dat een Kamermeerderheid haalt wordt gewoonlijk overgenomen door het kabinet, dat er vervolgens voor moet gaan zorgen dat het onderdeel wordt van het regeringsbeleid.

Iets terugdoen

D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz liet eerder tegenover AG Connect weten dat het haar een ‘doorn in het oog’ is dat datacenters stellen dat ze al iets terugdoen rondom het terugleveren van restwarmte. “Dat gebeurt namelijk via aansluitingen van restwarmteleveranciers die door de belastingbetalers zijn gefinancierd. Ik ben van mening dat de bedrijven iets terug mogen doen en zelf zo’n netwerk moeten aanleggen.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.