Management

Governance
Donald Trump

Trump dreigt met ingrijpen bij techreuzen

Democraat in Congres vindt dat bewijs is bevestigd door hoorzitting

Donald Trump © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
30 juli 2020

Democraat in Congres vindt dat bewijs is bevestigd door hoorzitting

Kort voor een hoorzitting in het Amerikaanse Congres (parlement) over de macht van de technologie- en internetgiganten heeft president Trump gedreigd zelf in de sector in te grijpen. Als het Congres niet ingrijpt, om de sector te reguleren, dan doet Trump dat naar eigen zeggen zelf met presidentiële decreten, twitterde hij.

Een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hoort in het kader van een onderzoek naar monopolisering en oneerlijke concurrentie Jeff Bezos van Amazon, Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Google. Het is de eerste keer dat de topmannen alle vier tegelijk gehoord worden.

Het onderzoek richt zich op de enorme omvang van de ondernemingen die ervan verdacht worden hun machtspositie in de sector en in de media te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen.

De juridische 'antitrust' subcommissie van het Huis vraagt zich ook af of deze eventuele oneerlijke concurrentie consumenten schade berokkent. De voorzitter van de subcommissie, de Democraat David Cicilline, staat bekend als een fel criticus van het monopolie van de techreuzen. Hij noemde recent nog praktijken van Apple regelrechte "snelwegroof". Cicilline zei woensdag aan het begin van de hoorzitting dat de grote vier bedrijven als gevolg van het coronavirus nog groter en machtiger dreigen te worden.

Zie ook:

Techgiganten: slechts kleine spelers in een boze wereld

In een vraag-en-antwoordsessie hadden de Democraten hun pijlen vooral gericht op de bazen van Facebook en Amazon, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos. Bezos werd overladen met vragen over of Amazon gegevens evalueert van retailers die goederen verkopen op het Amazonplatform, om ze vervolgens te beconcurreren met eigen aanbiedingen. De Amazonbaas zei dat er interne regels bestaan om dat tegen te gaan, maar hij kon niet garanderen dat ze nooit zijn geschonden.

Bij Facebook lag de focus op de overname van het Instagram en de WhatsApp. Lid van het Huis van Afgevaardigden, Joseph Neguse, liet Zuckerberg zeggen dat Instagram en WhatsApp niet alleen het aanbod van het onlinenetwerk aanvulden, maar ook concurrenten waren van Facebook. Dat kan nog relevant zijn in het kader van het mededingingsrecht.

CEO Apple bleeft gespaard

Apple-baas Tim Cook kreeg in vergelijking met Zuckerberg en Bezos minder lastige vragen. De commissieleden waren vooral bezorgd over de vraag of Apple ontwikkelaars van andere apps op zijn downloadplatform benadeelt en hen om te veel informatie vraagt.

Tijdens de hoorzitting werd al snel duidelijk dat de Republikeinen hun tijd vooral gebruiken om hun bewering naar voren te brengen dat onlinebedrijven conservatieve opvattingen onderdrukken. Dat is ook wat de Amerikaanse president Donald Trump herhaaldelijk beweert. Op Twitter dreigde hij presidentiële decreten tegen technologiebedrijven in te zetten als het Congres niet hard genoeg optreedt.

Zo werd Google-topman Sundar Pichai door Republikein Greg Steube gevraagd waarom zijn campagnemails bij zijn eigen vader in de prullenbak van Gmail belanden. Congreslid Jim Jordan vroeg Pichai om de verzekering dat het internetbedrijf de Democratische presidentskandidaat Joe Biden niet zal helpen.

'Bewijs bevestigd'

De vier topmanagers zijn vanwege de coronacrisis via videoconferentie verbonden met de ruimte waarin de hoorzitting van de commissie wordt gehouden. De techbazen moesten verzekeren dat ze geen hulp van medewerkers kregen terwijl ze werden ondervraagd.

De voorzitter van de commissie, Democraat David Cicilline, zei na afloop dat de verklaringen van de vier topmannen hun vermoedens bevestigen. "Wat we tijdens de hoorzitting van de getuigen hoorden, bevestigde het bewijs dat we het afgelopen jaar hebben verzameld", vertelde Cicilline aan Reuters.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
RBx 02 augustus 2020 22:07

Dit is zo goed! Amazon zijn echt smeerlappen ze concurreren niet eens want ze staan zelf boven aan en stelen jouw klanten terwijl de prijs hetzelfde is en vernietigen ook (zgn) zonder aankondigingen voorraden van goed verkoopbare producten. Europa is er nu al zo lang mee bezig, ik begrijp het probleem niet ze moeten gewoon of faciliteren of verkopen maar niet alle 2 je mag ze veel geld betalen om nieuwe producten op te verkopen maar wanneer het een succes wordt sluiten ze gewoon een deal met de fabrikant en ben je weg. ook wanneer artikelen niet voorradig zijn en jouw shipment komt binnen dan moet het zgn 1-2 weken door het warenhouse rouleren en ondertussen is het product dan weer te koop bij Amazon en wanneer jouw product uit gerouleerd is heeft Amazon ook ineens weer voorraad en pakken hun jouw kopers en dan vernietigen ze ineens jouw voorraad terwijl je gewoon maandelijks betaald en geld op de rekening hebt staan. gewoon echt een schofterige party, ik begrijp dat kopers het niet zo veel interesseert dat veel verkopers kleine partijen zijn die maandelijks worden benadeeld en producten verkopen met verlies omdat amazon gewoon bepaald dat het versturen van bijv een koelkast met track en trace 4 euro kost. Nou veel succes postnl vind in ieder geval dat je minimaal rond de 30 euro zit en dat in combinatie met fees ben je zo ineens 50% van de verkoopprijs kwijt zonder dat iemand je iets verteld en als je belt krijg je gewoon een indier aan de lijn die dan zgn alles voor je gaat uitzoeken terwijl je nog meer gedupeerd wordt en krijg je een antwoord waar je toch niks aan hebt en allemaal rare batch facturen met poolse duitse nederlands btw door elkaar heen die je dan maar zelf moet gaan terug vragen terwijl je iets koopt op een amazon van 1 land dus geen idee waarom ik dan 23% poolse btw zou moeten betalen terwijl ik in nederland zit.

Kees Noorlander 30 juli 2020 14:34

Het is onbegrijpelijk dat de overname van het Instagram en de WhatsApp door Facebook gewoon mocht doorgaan in de EU. Er was een loze belofte van Facebook dat de WhatsApp met rust zouden laten, maar dat gebeurt duidelijk niet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.