Management

Branche
Zuckerberg

Techgiganten: slechts kleine spelers in een boze wereld

De topmannen hebben hun verklaringen voor de hoorzitting vandaag vast gepubliceerd.

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com
29 juli 2020

De topmannen hebben hun verklaringen voor de hoorzitting vandaag vast gepubliceerd.

Topman Mark Zuckerberg van Facebook zal het socialemediabedrijf woensdag verdedigen voor een Congreshoorzitting over vermeend machtsmisbruik door te zeggen dat het wordt geconfronteerd met intense concurrentie. Hij wijst ook op de groei van China als een internetsupermacht.

De schriftelijke getuigenis van Zuckerberg, die dinsdag openbaar werd gemaakt, stelt dat Facebook op de Amerikaanse manier succesvol is geworden door met niets te beginnen en producten te leveren die mensen waardevol vinden.

"We concurreren tegen de bedrijven die op deze hoorzitting verschijnen, plus vele anderen die advertenties verkopen en mensen verbinden. We concurreren ook wereldwijd, inclusief tegen bedrijven die toegang hebben tot markten waar wij niet zijn", zal Zuckerberg tegen een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zeggen.

De commissie onderzoekt de omvang van de ondernemingen die ervan verdacht worden hun machtspositie in de sector te verstevigen door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen. Ook topmannen van Amazon, Google en Apple worden gehoord.

Zuckerberg zal overnames door Facebook verdedigen door te zeggen dat het socialemediaplatform bedrijven zoals WhatsApp en Instagram heeft helpen groeien. Beiden zijn eigendom van Facebook.

China bouwt eigen versie internet

Hij gaat de commissieleden ook herinneren aan de concurrentiedreiging waarmee Amerikaanse technologiebedrijven vanuit China worden geconfronteerd, en zegt dat het Aziatische land een "eigen versie van internet bouwt die is gericht op zeer verschillende ideeën en dat ze hun visie naar andere landen exporteren."

Zuckerberg hernieuwde ook de oproep van Facebook tot overheidsregulering. Hij heeft eerder opgeroepen tot meer wetten op gebieden waar het bedrijf is bekritiseerd, zoals schadelijke inhoud op sociale media, verkiezingsintegriteit en privacy.

Walmart veel groter dan Amazon

Ook topman Jeff Bezos van Amazon heeft al van zich laten horen. Hij benadrukt in zijn statement dat zijn bedrijf een klein deel van de totale retailmarkt inneemt en concurreert met retailers zoals supermarktgigant Walmart, die twee keer zo groot is. Hij zegt ook dat het coronavirus een boost heeft gegeven aan e-commercebedrijven over het hele spectrum en niet alleen aan Amazon.

Hij heeft er geen probleem mee dat Amazon onder de loep wordt genomen, maar slaat ook een uitdagende toon aan. "Als je in de spiegel kijkt, de kritiek beoordeelt en nog steeds gelooft dat je het goede doet, zou geen enkele kracht ter wereld je moeten kunnen bewegen."

'Gatekeeper houdt de deur juist open'

Apple CEO Tim Cook wijst in zijn openingsverklaring de kritiek op het beheer van de Apple Store van de hand. Onder meer de Europese Commissie beschuldigt Apple ervan met zijn toegangsbeleid de winners en verliezers te kiezen en eigen apps een voorkeursbehandeling te geven. "We zijn begonnen met 500 apps en nu zijn er meer dan 1,7 miljoen apps te vinden in de App Store, waarvan er maar 60 van Apple zelf zijn. Als Apple een gatekeeper is, hebben we vooral de deur opengezet. Wij willen elke app in de store, houden ze niet tegen." Hij zegt wel dat 'curation' een van de belangrijke aspecten van de App Store is, zodat klanten het vertrouwen kunnen hebben dat de selectie van hoge kwaliteit is, betrouwbaar en actueel. De 30 procent commissie die het bedrijf de app-bouwers in rekening brengt, zijn nodig om te zorgen voor verbeteringen en het maken van de softwaretools om apps te kunnen bouwen.

Apple heeft geen dominante positie in de markten waar het bedrijf actief is, stelt Cook. Dat geldt voor de iPhone en elk ander apparaat dat het bedrijf maakt. Cook wijst ook op de 1,9 miljoen banen die het bedrijf in de VS heeft gecreëerd.

Google wereldwijd slechts een van de spelers

Ook Sundar Pichai CEO van Google beargumenteert in zijn bijdrage waarom zijn bedrijf slechts een van de spelers is in de vele markten waar het actief is. Hij noemt de concurrentie van Amazon in de markt voor slimme assistenten en Twitter, Instagram, Pinterest en Comcast als bedrijven waarmee de strijd om advertenties wordt uitgevochten. De bundeling van Google-apps op Android-telefoons helpt volgens Pichai alleen maar de prijs van de apparatuur te drukken.

 

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.