Innovatie & Strategie

Branche
Tim Cook aan het woord

Tim Cook: berichten over Jony Ive absurd

Apple-CEO verwijst verhalen rond vertrokken en gefrustreerde topontwerper naar rijk der fabelen.

Tim Cook © CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original iPhonedigital
2 juli 2019

Apple-CEO verwijst verhalen rond vertrokken en gefrustreerde topontwerper naar rijk der fabelen.

De berichten over de frustraties van de alom geprezen Apple-ontwerper Jony Ive zijn “absurd”, zegt Apple-CEO Tim Cook. In een e-mail aan NBC News gaat de topman van Apple in op de berichten over de redenen achter het vertrek van de ontwerper bij de techreus.

In de berichtgeving van The Wall Street Journal stond onder andere dat de inmiddels afgezwaaide ontwerper zich steeds minder kon vinden in het beleid van Apple. Vooral de niet-technologische achtergrond van een groeiend aantal van de topbestuurders bij het bedrijf zou de ontwerper een doorn in het oog zijn geweest.

"Absurd verhaal"

Volgens Tim Cook wordt in het artikel een beeld geschetst over Apple dat niet strookt met de werkelijkheid. Zo schrijft hij in zijn e-mail: “Het verhaal is absurd. Een groot deel van de berichtgeving, en dan met name de conclusies, strookt niet met de werkelijkheid. In beginsel getuigt het van een gebrek aan inzicht in hoe het ontwerpteam van Apple werkt, en hoe het bedrijf Apple werkt. Het vervormt onderlinge banden, besluiten en gebeurtenissen tot een punt waarop we het bedrijf niet herkennen dat naar eigen zeggen wordt omschreven.”

In de bres voor team

Zoals verwacht springt Cook ook in de bres voor zijn ontwerpteam, refereert hij aan Jony Ives mening dat het team geweldig is en kondigt hij en passant ook nog mooie ontwikkelingen vanuit de ontwerpafdeling aan die “je omver zullen blazen”. Hiermee lijkt Cook inhoudelijk te reageren op de kritiek van Ive op de zogeheten desinteresse van de CEO in de ontwerpen van Ive en zijn team.

Toch blijft Cook verrassend genoeg op de vlakte over welke onderdelen van het verhaal dat is geschetst in de media niet kloppen. Zo blijft het heikele punt van de twist over de Apple Watch onbesproken, en gaat Cook tevens niet in op de kritiek op de samenstelling van de raad van bestuur.

De betreffende e-mail van Tim Cook aan NBC News:

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.