Loopbaan

Carriere
Jony Ive

Jony Ive had genoeg van Cooks desinteresse in Apple design

Introductie Apple Watch lijkt keerpunt geweest in carrière van de topontwerper.

Jony Ive © CC BY-SA 2.0 Marco Paköeningrat
1 juli 2019

Introductie Apple Watch lijkt keerpunt geweest in carrière van de topontwerper.

Apple's topontwerper Jony Ive bleek zich de afgelopen jaren al terug te trekken uit het bedrijf.

Ivy zegt in een interview met The Wall Street Journal dat hij 'gedesinspireerd' raakte van CEO Tim Cook omdat deze 'erg weinig interesse toonde voor het productontwikkelingsproces'. Ook zou de manier waarop de Apple Watch werd geïntroduceerd als accesoire bij de iPhone niet stroken met wat Ive in gedachten had. Hij wilde destijds dat de Apple Watch als een mode-artikel in de markt werd gezet.

Watch was breekpunt

Dat was ook de reden dat Ive niet aanwezig was bij de introductie van de Apple Watch in 2015. Uit het artikel in de WSJ blijkt - net als uit een vergelijkbaar artikel van nieuwsdienst Bloomberg - dat Ive zich steeds minder thuis voelde in het bedrijf. Waar eerst het ontwerp de boventoon voerde in de productstrategie, kwamen operationele zaken steeds meer op de voorgrond. Ive uit bijvoorbeeld zijn frustratie over het feit dat de 'board of directors' steeds meer bestond uit mensen met een achtergrond die niets te maken had met Apple's kernactiviteiten.

Ive en Steve Jobs waren indertijd een gouden koppel. Veel van de belangrijke ontwerpbeslissingen werden, volgens de bronnen van Bloomberg, genomen tijdens de regelmatige lunchwandelingen die beiden maakten.

Steeds minder aanwezig

In de aanloop naar de introductie van de Apple Watch leek Ives ster steeds verder te stijgen binnen het bedrijf. Hij was niet alleen hoofd van het 12-koppige ontwerpteam bij Apple, maar kreeg ook de leiding over software-interfacedesign. Ook had hij een belangrijke rol bij de inrichting van de Apple Stores én het ontwerp van Apple's nieuwe hoofdkantoor. Nu blijkt dat hij zich al sinds 2015 bezig was zich terug te trekken uit verschillende verantwoordelijkheden. In een interview met The New Yorker destijds zei hij dat hij zich ook heel erg moe voelde. Volgens ingewijden kwam hij vaak maar twee keer per week naar het hoofdkantoor.

Ives nieuwe bedrijf 'LoveFrom' heeft zich al verzekerd van vette opdrachten van Apple. Volgens Bloomberg gaat het jaarlijks om vele miljoenen dollars en dat voor een periode van een aantal jaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.